Preteklo noč smo lahko nad Slovenijo opazovali izjemno redek pojav

24. 4. 2023
Deli
Preteklo noč smo lahko nad Slovenijo opazovali izjemno redek pojav (foto: profimedia)
profimedia

Ob dovolj močnih sončnih nevihtah lahko severni sij oziroma auroro opazujemo tudi pri nas. V naslednjih letih naj bi bilo možnosti vedno več, saj se aktivnost sonca povečuje. 

Preteklo noč smo lahko nad Slovenijo, v krajih, kjer ni bilo preveč oblakov, opazovali za naše kraje izjemno redek pojav; severni sij oziroma auroro. Predstavo na nebu je na Gorenjskem v objektiv ujel Amadej Bernard, ki so jo objavili na Meteoinfo Slovenija. 

Astrofizik Andrej Guštin je za N1 pojasnil, da smo trenutno v obdobju večje aktivnosti sonca, kar pomeni, da je na soncu več izbruhov. “Včasih je tega toliko, da je pojav viden tudi južneje od polarnih območij,” je pojasnil. Tudi sam je leta 2003 v fotografski objektiv ujel severni sij nad Slovenijo. “Je pa res, da fotoaparat ujame več kot človeško oko,” zato ni prepričan, da je bil severni sij s posnetka viden tudi s prostim očesom. V mestih in kjerkoli je javna razsvetljava močna, pa ga zagotovo ne moremo videti. 

“V prihodnjih mesecih bo tega vedno več, saj se aktivnost sonca še povečuje. V naslednjih dveh, celo treh mesecih bo še mogoče videti severni sij,” je dodal in predlagal vsem, ki si želijo poskusiti srečo, da si naložijo aplikacijo Aurora, kjer lahko spremljate vidnost severnega sija. 

Res je, da gre za imenitne barve na nebu, vendar so učinki sončnih neviht na naše počutje običajno bolj neprijetni. Sončne nevihte lahko močno vplivajo na psihično in fizično počutje. Nekateri izmed simptomov so izčrpanost, povečana živčnost, anksioznost, tesnoba, nenadni izpadi jeze, agresije, slabost, bruhanje... 

Kiel, Nemčija, 24. april 2023

Otok Usedom, Baltsko morje, 24. april 2023

Velika Britanija, 23. marec 2023

Več o vplivih sončnih neviht na naše počutje si preberite v članku TUKAJ. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk