Disneyjeve princese, ki imajo duševne motnje

V Disneyjevih animiranih filmih so nekatere njihove princeske kazale znake duševnih bolezni. 

Disneyjeve princese, ki imajo duševne motnje (foto: shutterstock) shutterstock
21. 6. 2023

Disney je eden največjih filmskih studiev na svetu, ki v enem letu ustvari več kot 7 milijard dolarjev prihodkov samo s filmi. Glavni razlog za velik uspeh je v tem, da snema kakovostne filme že od poznih tridesetih let prejšnjega stoletja. Disney je svoj imperij zgradil na podlagi uspeha svojih animiranih filmov – filmov, ki so se vrteli okoli princes, ki so se morale pogosto soočiti z zlobnim sovražnikom, preden so lahko živele srečno do konca svojih dni. Te princese so se vedno povezovale z občinstvom, še posebej z mladimi dekleti in ženskami, ker so pogosto odražale, kako se resnične ženske obnašajo v resničnem življenju. Odvisno sicer od tega, v katerem desetletju je bil predvajan film.

Resnične ženske pa se pogosto soočajo z duševnimi motnjami različnih resnosti – motnjami, ki jih je mogoče pravilno diagnosticirati na podlagi njihovih simptomov – in tudi v Disneyjevih animiranih filmih so nekatere princese prav tako kazale znake duševnih bolezni. 

Alica v čudežni deželi - Shizofrenija

Alica odkrije vrata v drugo dimenzijo, kjer njeno telo raste in se manjša, kjer se pogovarja z govorečo gosenico, lebdečo mačko ter zajcem in kjer ji zlobna kraljica želi odrezati glavo. Celoten film se zdi kot ena velika halucinacija, ki se lahko zgodi samo, če je nekdo pod vplivom nekaterih precej močnih drog ali če trpi za nečim, kot je shizofrenija. Oseba, ki je shizofrenik, ima bodisi paranoične blodnje, nenormalne motorične funkcije in/ali halucinacije. Kar dela to diagnozo še bolj verjetno, je dejstvo, da je Alica resnično verjela, da je čudežna dežela in vsi tamkajšnji ljudje resnični.

Lepotica in zver - Stockholmski sindrom

Stockholmski sindrom je identifikacija z agresorjem. Je psihološki fenomen, ko žrtev razvije čustveno navezanost na ugrabitelja. Leta 1991 je Disney izdal film Lepotica in zver, ki se osredotoča na odnos med princem, ki se je zaradi svoje arogantnosti spremenil v zver, in dekletom, ki ga zapre v svoj grad. Če bi iskali Stockholmski sindrom, bi bila lepotica Belle popoln primer, ki ga lahko povežemo s tem izrazom, saj razvije romantična čustva do osebe, ki jo drži kot zapornico. Zver jo ima za sužnjo, je slabe volje in zdi se, da ima žaljivo naravo - vse to so negativne lastnosti, ki močno prevladajo nad njegovimi redkimi odrešilnimi lastnostmi, zato je precej nenavadno, da se Belle zaljubi vanj. Nekateri pravijo, da so Belleina čustva preprosto mehanizem za obvladovanje, ki ga je ustvarila, ker je verjela, da ne bo nikoli zapustila gradu.

Sneguljčica - Narcisoidna osebnostna motnja

Če ne bi bilo Sneguljčice in njenega filma, je čisto možno, da Disney ne bi postal velikan, kakršen je danes. Sneguljčica se je rodila kot princesa in po smrti staršev živela z zlobno mačeho. Ker je bila njena mačeha ljubosumna na njeno lepoto, jo je spremenila v služkinjo, dokler ni prišel čas, ko je želela njeno smrt. Toda Sneguljčica je zaradi travmatičnega otroštva trpela za narcistično osebnostno motnjo, ki se uporablja za opis nekoga, ki mora biti vedno v središču pozornosti, izkorišča druge, pretirano reagira na stvari, ima nerealne fantazije in misli, da je najpomembnejša oseba v prostoru. Sneguljčica pokriva vse te stvari, saj se na vse pretirano odziva, zavzame dom palčkov, se spogleduje z vsemi in zdi se tudi, da uživa v dejstvu, da jo vsi brezglavo občudujejo. 

Pepelka - Odvisna osebnostna motnja

Leta 1950 je Disney izdal Pepelko. Ob izidu filma so na ženske gledali drugače, saj se je od njih bolj ali manj pričakovalo, da bodo ostale doma, kjer naj bi čistile, pripravljale hrano in skrbele za otroke. V tistem času so bile ženske tudi veliko bolj podrejene in poslušne, kar bi pojasnilo, zakaj so bile ženske, kot je Pepelka, veliko bolj odvisne od drugih. Toda v njenem primeru je povsem možno, da je trpela za tako imenovano odvisno osebnostno motnjo. To motnjo lahko opišemo kot stalno potrebo po negi in se običajno pojavi pri otrocih, ki so se spopadali z neko vrsto ločitvene tesnobe. V filmu je Pepelka izgubila očeta. Ta diagnoza je smiselna, saj Pepelka nikoli ne spakira kovčkov za odhod, čeprav mačeha z njo ravna kot s smetjo. Nato potrebuje pomoč svoje pravljične botre, ki deluje kot negovalka. Na koncu filma se poroči s princem, ki nato začne skrbeti zanjo.

Jasmine iz Aladina - Bipolarna motnja

V svoji zgodovini je Disney posnel 56 animiranih filmov. Toda med vsemi temi filmi je le peščica tistih, ki jim je uspelo zares osvojiti srca občinstva. Aladin je eden izmed njih. Film spremlja Aladina, ki najde čarobno svetilko in duha ter pomaga rešiti svoje mesto. Med svojo avanturo sreča princeso Jasmine in se vanjo zaljubi. Kot se je izkazalo, Jasmine morda trpi za bipolarno motnjo, ki je manično-depresivna bolezen, zaradi katere imajo ljudje nenavadne spremembe razpoloženja v cikličnem vzorcu. Bipolarna oseba je običajno impulzivna in se tvegano vede, kar Jasmine pokaže, ko pobegne od doma, ukrade jabolko in se odpravi na vožnjo z neznancem na čarobni preprogi. Ti ljudje se prav tako hitro razjezijo in se počutijo brezupne, ko postanejo depresivni. To kaže, ko Jasmine nadleguje morebitne snubce in dokaj pogosto joka.

Elsa (Ledeno kraljestvo) - Izogibajoča osebnostna motnja

Značilnosti izogibajoče osebnostne motnje so zadržanost, občutek manjvrednosti, preobčutljivost na kritiko ter socialna izolacija. V filmu Ledeno kraljestvo sta prikazani dve princesi. Tokrat se bomo osredotočili na Elso, ki ima opravka z izogibajočo se osebnostno motnjo, kar pomeni, da se nenehno počuti neustrezno in nesposobno. Pomeni tudi, da se poskuša izolirati od drugih. Večino filma Elsa prikazuje te znake, saj se je večino svojega življenja zapirala v svojo sobo, da bi se oddaljila od svoje sestre in vseh drugih, ki živijo v gradu njene družine. Kasneje zapusti svoj dom in se za kratek čas odloči živeti v izolaciji na vrhu gore v gradu iz ledu, ker verjame, da v očeh svojih podanikov nikoli ne bo dovolj dobra kraljica.

Anna (Ledeno kraljestvo) - ADHD

Pred skoraj 4 leti je Disney izdal Ledeno kraljestvo, animirani film, ki je navdušil svet. In za film, ki se ukvarja predvsem z ljubeznijo med dvema sestrama, se je izkazal neverjetno dobro in zaslužil več kot milijardo dolarjev. Anna je najmlajša med sestrami in za razliko od svoje sestre nima ledene magije ter je veliko bolj družabna in ljubka. Vendar se verjetno ukvarja tudi z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo (ADHD). Nekdo z ADHD je znan po tem, da sprejema hitre odločitve brez razmišljanja, da ne more mirno sedeti in da se ne more osredotočiti na eno stvar. Anna se tako vede ves čas filma. Neprestano se spotika, vznemirja se nad dolgočasnimi stvarmi, skače po kavčih, govori neverjetno hitro in pristane na poroko s princem, ki ga je spoznala le nekaj ur prej.

Pocahontas - Histrionična osebnostna motnja

Histrionična osebnostna motnja spada med ''dramatične'' osebnostne motnje. Osebe s to motnjo intenzivno in nestabilno čustvujejo in imajo izkrivljeno podobo o sebi. Lastna samopodoba je odvisna od potrditve drugih in ne izhaja iz resničnega občutka samospoštovanja. Osebe s histrionično motnjo čutijo neizmerno željo, da so opažene, zato se obnašajo dramatično in neprimerno, da dobijo pozornost. Beseda histrionična pomeni dramatična. (vir: karakter.si)

Leta 1995 je občinstvo dobilo Pocahontas, animirano interpretacijo prvih interakcij med ameriškimi staroselci in naseljenci iz Jamestowna. Kljub zgodovinskim netočnostim je bil film uspešen. Kar zadeva Disneyjeve princese, Pocahontas še vedno velja za eno najboljših, toda tudi ona trpi za duševno motnjo. Ko je oseba diagnosticirana s histrionično osebnostno motnjo, to pomeni, da ima nenehno potrebo po tem, da je opažena in bo pogosto poskušala pridobiti pozornost ljudi z dramatičnim ali neprimernim vedenjem. Ljudje s to motnjo so tudi sposobni pripraviti druge do tega, kar hočejo. Pocahontas to motnjo kaže skozi večji del filma, saj se vrže na Angleža Johna Smitha ob vsaki priložnosti, povzroča ljubezenske trikotnike in prepričuje svoje celotno pleme, da naredi, kar hoče.

Ariela - Obsesivno kompulzivna motnja

Mala morska deklica je bila hit, ko je leta 1989 prispela v kinematografe. Kot pove že ime, se film v resnici osredotoča na mlado princeso morsko deklico, ki sanja o tem, da bi postala človek in živela na kopnem. Vse Arieline kolegice morske deklice jo imajo za čudaško in za to obstaja popolna razlaga, saj Ariel ves čas filma res kaže znake obsesivno kompulzivne osebnostne motnje. Njeno celotno razmerje s princem Ericom je mogoče obravnavati kot simptom obsesivne kompulzivne motnje, ker postane obsedena z njim od trenutka, ko ga vidi. Pravzaprav postane tako obsedena, da se strinja, da bo izgubila glas, samo da bi ga lahko spoznala. Prav tako trpi zaradi strahu, da bi se znebila stvari, kar včasih spremlja to motnjo, kar se tudi potrdi, ko njen oče uniči njeno zbirko predmetov.

Vir: therichest.com