Izjemno energijsko močan kraj v Sloveniji, kjer se občuti pravo spokojnost

22. 3. 2024
Deli
Izjemno energijsko močan kraj v Sloveniji, kjer se občuti pravo spokojnost (foto: Ana Vehovar)
Ana Vehovar

Ste za sprehod v nek drug čas in prostor? Toplejši spomladanski dnevi kličejo po vikend izletih in mi vam predlagamo, da se odpravite na štajerski konec, saj se tam nahaja izjemno mesto. Govorimo o Žički kartuziji. 

Žička kartuzija v bližini Slovenjskih Konjic je izjemno star nekdanji samostan, nekoč dom menihov, danes pa mesto za sprostitev in občutenje pravega spokoja - kakor da se nahajate v nekem drugem času... 

Žička kartuzija je skrivnostna lepotica, ki že stoletja buri duhove. Enkrat med pozabljenima letoma 1160 in 1165 je štajerski mejni grof Otakar III. Traungavec, ki je rad obiskoval Slovenske Konjice, v odmaknjeni Dolini svetega Janeza Krstnika ukazal zgraditi domovanje francoskih kartuzijanov. Od takrat Žička kartuzija zbuja posebno energijo: tam vladata spoštljiva spokojnost in poosebljeni mir. To je zagotovo izlet za sprostitev.

Kartuzijani so velik del svojega življenja posvetili natančnim prepisom in ustvarjanju novih besedil z vseh področij, od teologije do astronomije, od praktičnih ved pa do književnih stvaritev.

Poleg ohranjenih stavb je najmogočnejša izmed razvalin velika redovna cerkev sv. Janeza Krstnika z Otokarjevo kapelo. Delno ohranjeni ali izkopani samostanski deli so še refektorij, kleti, kuhinja, nadstropni trakt, del križnega hodnika in poznogotska pokopališka kapela Vseh svetnikov, v katero so pokopavali priorje. Obnovljeno je mogočno obzidje s stolpi, ter zeliščni vrt z repliko originalne kamnite mize s klopjo.

Gre za posebno mističen kraj...

Okrog kartuzije najdemo tudi energetsko pot, ki so jo poimenovali Tiha pot energij. Pot poteka okrog Žičke kartuzije, opremljena je z informacijskimi tablami, kjer si lahko preberete vse o dani točki iz začutite posebne energije. Po tej poti se sprehodite sami in zanjo ni potrebno plačevati vstopnine, saj se vije okrog samostana. Ob kartuziji se nahaja tudi eden bolj zdravilnih vodnih izvirov v Sloveniji, po meritvah radiestezista Jožeta Muniha. 

"Stavbe samostana so na lokaciji vzpostavile energijsko mrežo Davidove zvezde, s središčem v cerkvi Janeza Krstnika. Odraža prostorski red kakor zgoraj, tako spodaj. Prostor preslikuje kvalitete kozmičnih konstelacij na zemeljski okvir samostana. Energijsko polje samostana je zaprto v sakralnem naboju kot piramida. Vzdržuje duhovno atmosfero dediščine menihov. Povezuje nas z duhovnim smislom življenja: za utrditi osmišljenost svojega življenja, okrepiti odločitve za dejanja, kot rezultat svojega poslanstva. Davidova zvezda lokacije je rezultat svete geometrije geomantov graditeljev tistega časa," je zapisano na spletni strani geomantija.si.

Zraven kartuzije pa se nahaja tudi najstarejša gostilna v Sloveniji, Gostilna Gastuž, ki obstaja že od leta 1467!

V marcu je kartuzija odprta od petka do nedelja med 10.00 in 16.00.

Od aprila do junija pa je zaprta samo ob ponedeljkih, odpra pa od torka do nedelja med 10.00 in 18.00. 

vir: rogla-pohorje.si, foto: Ana Vehovar

Lahko pa obiščete tudi Jurklošter in njegovo kartuzijo, več o tem pa v našem članku in filmu: Karel Gržan: Kdo Slovenci sploh smo? Raziskovanje Jurkloštra in megalitov

3 kraji v Sloveniji, kjer je izjemno močna ENERGIJA