To je edina jed, ki je Tito ni maral jesti

12. 11. 2024
Deli
To je edina jed, ki je Tito ni maral jesti (foto: profimedia)
profimedia

Josip Broz Tito ni maral samo ene jedi. Ni bil izbirčen, vendar tega nikakor ni želel pojesti. 

Bivši jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito je bil znan kot velik hedonist. Njegov zadnji strežnik je bil Slovenec Jože Oseli. Leta 1972 je postal osebni kuhar in batler Josipa Broza Tita v njegovi slovenski rezidenci na Brdu pri Kranju in ostal v tej službi do Titove smrti leta 1980. V knjigi "Titovi posljednji dani" (Titovi zadnji dnevi) pove, da so predsedniku SFRJ vedno servirali različne vrste mesa, priloge in solate, on pa je sam izbral, kaj bo pojedel v določenem trenutku.

Nekoč pa so mu prinesli polže, takrat je dejal: "O, ne, polžev pa res ne bi jedel," je razkril slavni slovenski kuhar, ki je skupaj s svojo ženo Metko sedem in pol let skrbel za predsednikovo prehrano in sprejeme v njegovi rezidenci na Brdu pri Kranju. Zahvaljujoč delu za predsednika, je Oseli kuhal za mnoge znane osebnosti iz sveta politike in filma.

Josip Broz Tito je oboževal zagorsko kuhinjo, predvsem štruklje (vrsta pite). Od mesa je posebej oboževal govedino, jutro pa je začel s kratkim espressom brez sladkorja, poroča Avaz.

Polže sicer jedo v različnih delih sveta, najbolj znano pa je njihovo uživanje v Franciji, kjer so znani kot escargots. Polži so del francoske kulinarične tradicije in so pogosto postreženi kot predjed, pripravljeni v masleni omaki s česnom in peteršiljem. Poleg Evrope polže jedo tudi v nekaterih delih Azije, kot je na primer Vietnam, kjer so del tradicionalne kuhinje.

https://sensa.metropolitan.si/za-navdih/zaskrbljujoce-napovedi-stephena-hawkinga-ena-se-ze-uresnicuje/