Zakaj Tito in njegova žena Jovanka nista imela otrok?

9. 7. 2024
Deli
Zakaj Tito in njegova žena Jovanka nista imela otrok? (foto: profimedia)
profimedia

Sestra Jovanke Broz opisuje, zakaj slavni par ni imel otrok. 

Nada Budisavljević, sestra Jovanke Broz, je diplomirala iz angleškega in italijanskega jezika ter svetovne književnosti, pri Titu pa je delala kot knjižničarka. Dolga leta je živela z Jovanko in Titom na Užički 15 in v tem času nikoli ni spregovorila o zasebnem življenju svoje sestre in svaka. Vendar pa je v knjigi, objavljeni leta 2015, razkrila nekatere pomembne podrobnosti iz življenja Maršala in njegove žene.

Začetke njune zveze opisuje: "Vedeli smo, da je Jovanka delala pri Titu in to nam je bila velika čast. Nismo pa vedeli, da se med njima karkoli dogaja. Ni nam povedala, ali ima kakšnega fanta. To je zadržala zase. Bila je lepotica, a nikoli se ni bahala s seboj ali s svojo lepoto. Niti na misel ji ni prišlo, da bi govorila o tem, da ji nekdo dvori ali kaj podobnega." 

Članek, ki je bil objavljen na Kurir opisuje, zakaj Josip Broz Tito in njegova žena Jovanka nista imela otrok. Sestra Jovanke, Nada Budisavljević, je v svoji knjigi "Moja sestra Jovanka Broz" razkrila, da je bila Jovanka popolnoma posvečena Titu in njegovim potrebam. Zaradi političnih in osebnih razlogov sta se odločila, da ne bosta imela otrok, saj bi to lahko škodilo Titovi karieri. Jovanka je svojo vlogo videla kot nekoga, ki je povsem predan Titu, in je sprejela vse potrebne žrtve za njegovo dobrobit.

"Verjetno je bila njena prostovoljna odločitev, da nimata otrok, ker bi to lahko škodilo Titu. Njeno žrtvovanje zanj je bilo popolno. Od samega začetka se mu je posvetila kot nuna, ki se posveti svoji veri. Blažila je vsak udarec, namenjen njemu, in se pretvarjala, da je močnejša, kot je bila. Delovala je kot skala, kar so kasneje izkoriščali," je zapisala v knjigi. 

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu