Spoznajte duhovnega guruja, ki je bogatejši od Sadhguruja. Njegovo premoženje je vredno več kot milijardo...

9. 7. 2024
Deli
Spoznajte duhovnega guruja, ki je bogatejši od Sadhguruja. Njegovo premoženje je vredno več kot milijardo... (foto: Posnetek zaslona YouTube NITHYANANDA CLICKS)
Posnetek zaslona YouTube NITHYANANDA CLICKS

Povezava med guruji in njihovimi ogromnimi bogastvi ni skrivnost, seznam bogatih duhovnih voditeljev pa je dolg.

Ogromno bogastvo duhovnih gurujev, ali "bab", ponovno polni naslovnice v Indiji. Nedavno je bogastvo Bhole Babe presenetilo mnoge, saj naj bi imel premoženje, ki presega 11 milijonov EUR. Narayan Sakar Hari, znan tudi kot Bhole Baba, je indijski duhovni voditelj, ki je bil pred tem zaposlen kot vodja policije v lokalni obveščevalni enoti. Bhole Baba je organiziral številna velika duhovna zborovanja, znana kot satsangi, kjer se njegovi sledilci zbirajo, da bi poslušali njegove nauke in se udeležili duhovnih praks. Vendar pa je postal znan širši javnosti po tragičnem incidentu v Hathrasu, kjer je prišlo do stampeda med enim od njegovih zborovanj, kar je terjalo življenja več kot 100 ljudi. Po tem incidentu je Bhole Baba postal predmet preiskave in je trenutno na begu​ (Vir: LiveMint, Hindustan Times)​.

Povezava med babami in njihovimi ogromnimi bogastvi ni skrivnost, seznam bogatih duhovnih voditeljev pa je dolg.

V indijski kulturi izraz "baba" pomeni spoštovano osebo ali duhovnega učitelja. Pogosto se uporablja za označevanje svetih mož, jogijev, gurujev in drugih verskih voditeljev, ki imajo sledilce in učence. V mnogih primerih so babas ustanovili ašrame, templje ali fundacije. 

Baba Ramdev je pogosto ime, ki pride na misel, ko govorimo o bogatih babah. Prihaja iz kmečkega okolja v Haryani in je dolgo časa poučeval jogo v Haridwarju. Danes vodi različne podružnice pod Patanjali Yogpeeth in Divya Yog Mandir Trust, s ocenjeno neto vrednostjo več kot 176 milijonov EUR, po poročanju Navbharat Times.

Sadhguru Jaggi Vasudev, ustanovitelj Isha Foundation, ima ocenjeno neto vrednost 1,98 milijona EUR. Njegov vpliv sega prek joga centrov in izobraževalnih ustanov. Njegov edinstven način govorjenja mu je prinesel tudi veliko globalno sledilcev.

Sri Sri Ravi Shankar, ustanovitelj Art of Living Foundation, ima milijone sledilcev v več državah. Mnogi radodarno donirajo fundaciji. Njegovo premoženje je ocenjeno na okoli 110 milijonov EUR.

Kdo pa je zmagovalec v bogastvu?

Vendar pa se zdi, da jih vse prekaša Swami Nithyananda. Je ustanovitelj Nithyananda Dhyanapeetam, ki deluje po templjih, gurukulih in ašramih po vsem svetu. Njegovo ocenjeno premoženje naj bi bilo okoli 1,1 milijarde EUR.

Nithyananda je podal več psevdoznanstvenih trditev, med drugim, da je za 40 minut zamaknil sončni vzhod, da lahko naredi, da živina govori v tamilščini in sanskrtu, ter da lahko ovrže pravilnost formule o ekvivalenci mase in energije E=mc2E=mc2.

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu