Kaj lahko naredim dobrega danes? (Preprosta EKO dejanja)

Sledijo preprosta eko dejanja za vsak dan. 

Kaj lahko naredim dobrega danes? (Preprosta EKO dejanja) (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
25. 6. 2020

Kaj lahko še danes naredimo dobrega? 

Nekaj zelenega in dišečega za vaš dom

Na svojo okensko polico dodajte eno novo eko zelišče, ki ga presadite z vrta v lončke, morda poprosite sosede ali prijatelje, ki imajo večji zeliščni vrt ali pa zelišče kupite na tržnici. 

Kako kuhate?

Ste vedeli, da s kuhanjem v odkriti posodi porabite več kot trikrat toliko energije kot v pokriti? Zato uporabljajte dobro prilegajočo se pokrovko. Najboljše so tiste, ki omogočajo kuhanje z malo vode, tako da se ohranijo še vitamini. Če so steklene, še bolje, saj boste lahko brez odkrivanja spremljali procese kuhanja.

Skuhajte kompot

Ne mečite takoj stran "slabega sadja". Sadja, ki se je začelo gubati, ne odvrzite v smeti – iz njega raje skuhajte kompot, specite pecivo ali mu dodajte še nekaj sočnih sadežev in skuhajte marmelado.

Čiščenje s kisom in sodo

Ko morate uporabiti čistilna sredstva, uporabite kis in jedilno sodo. Z alkoholnim kisom in jedilno sodo se boste znebili zapečenih stvari na štedilniku ali posodi ter očistili vodni kamen in drugo nesnago v kopalnici. Iz hladilnika boste odstranili neprijetne vonjave, če ga boste po čiščenju splaknili z vodo in malo kisa. Preproge posesajte in če na njih ni madežev, jih navlažite z vodo, ki ste ji dodali kis. 

Perite ekološko

Tako za pranje perila kot posode uporabljajte ekološke detrgente. Ne pozabite tudi na kis, ki ga lahko uporabljate namesto agresivnih kemičnih pripravkov proti nabiranju kamna.

Plastične vrečke in plastenke

Saj to že veste, kajne... Uporabljajte večnamenske vrečke (iz blaga). Če že vzamete ali celo kupite plastično vrečko, jo uporabljajte toliko časa, dokler se ne strga, ali jo uporabite za smeti (le zakaj bi kupovali namenske vrečke za smeti?). Pa plastenke z vodo? Raje si priskrbite stekleno flaško, ki jo lahko date v staro nogavico, da jo bo ta varovala in ohranjala temperaturo. 

eRačuni

Kadar je mogoče, se odločite za eRačun namesto papirnate položnice. To je omogočeno pri Telemachu, kjer skrbijo, da čim več njihovega poslovanja poteka digitalno, s tem pa optimizirajo porabo papirja. Uporabnikom že nekaj časa priporočajo prehod na eRačun, omogočili pa so tudi plačevanje prek spleta brez provizije. Če se za to stranke vseeno ne odločijo, položnice pošiljajo v kuvertah iz recikliranega papirja.


  • Bi radi sledili okolju prijaznim zgodbam in nasvetom? Še vedno se nam lahko pridružite tukaj.