Kaj najbolj osreči moške? (Seks ni na prvem mestu)

Poglejmo si, kaj pravijo raziskave o tem, kaj naj bi moške najbolj osrečevalo.

Kaj najbolj osreči moške? (Seks ni na prvem mestu) (foto: profimedia) profimedia
22. 11. 2022

Da bi našli odgovor na vprašanje, kaj moške zares osreči, je podjetje Harry's, ki ustvarja izdelke za moško nego, v sodelovanju z University College London in psihologom Johnom Barryjem izvedlo raziskavo Harry's Masculinity Report, v katero je bilo vključenih 5000 moških med 18. in 95. letom starosti. Med njimi so bili pripadniki različnih ras, spolne usmerjenosti, stopnje izobrazbe, dohodka ipd.

Anketirancem so postavljali vprašanja o občutku sreče, samozavesti, čustveni stabilnosti, motivaciji, optimizmu in občutku, da imajo nadzor nad svojim življenjem. Nato so jih vprašali, kako zadovoljni so s svojo kariero, odnosi, količino denarja, ki ga imajo na razpolago, ravnovesjem med delom in zasebnim življenjem, fizičnim videzom in duševnim zdravjem, prosili pa so jih tudi, naj povedo nekaj o vrednotah, ki so najbolj pomembna za njih.

Rezultati so pokazali jasen trend: najmočnejši pokazatelj sreče moških je njihovo zadovoljstvo z delom, ki ga opravljajo. Najmočnejši znak zadovoljstva pri delu pa je, ali delo moškega vpliva na uspeh podjetja, v katerem dela. Na to merilo vplivajo dejavniki, kot so, ali pri delu uporablja katerega od svojih posebnih talentov, ali mu je ponujeno napredovanje, kako pogosto lahko klepeta s sodelavci, ali je njegovo mnenje cenjeno in ali ga ljudje navdihujejo. 

Ti rezultati sovpadajo z rezultati podobne raziskave, ki je bila leta 2017 izvedena v Združenem kraljestvu, prav tako pod vodstvom Johna Barryja. Bilo je odkrito, da je varna, zadovoljiva zaposlitev najmočnejši pokazatelj pozitivnega razpoloženja povprečnega Britanca.

Moški, ki so zelo zadovoljni s svojim delom, bodo zelo verjetno zadovoljni tudi z drugimi vidiki svojega življenja, je ugotovitev raziskave.

Moški, ki delajo in so zadovoljni s svojim delom, so pogosteje pomirjeni sami s seboj. Vse ostalo: zadovoljstvo z zasebnim življenjem, odnosi in prijateljstvi je manj pomembno kot njegovo zadovoljstvo z delom, trdijo avtorji te študije.

Izpolnjujoča služba

Ko gre za ameriške moške, so za zadovoljstvom na delovnem mestu najpomembnejši znaki pozitivnega stanja duha po vrstnem redu: njihovo fizično in duševno zdravje, dohodek, starost (moški nad 50 let so bili občutno srečnejši) in njihov status.

Raziskava je pokazala, da ima 91 odstotkov poročenih moških normalno ali nadpovprečno raven pozitivnega odnosa do življenja v primerjavi z 80 odstotki samskih moških.

Prijateljstvo kot merilo sreče se razlikuje po regijah; zelo je pomembno v življenju moških na ameriškem zahodu in severovzhodu, medtem ko je na ameriškem jugu bolj pomembna socializacija skozi šport in zdrav tekmovalni duh.

Seveda pa niso vsi moški enaki. 

Če nas ta raziskava lahko česa nauči, je to, da moške izredno osreči, če so koristni in lahko prispevajo k skupnosti, v kateri živijo.

Vir: zivim.gloria.hr