Kaj vam pes sporoča z lizanjem dlani?

19. 11. 2023
Deli
Kaj vam pes sporoča z lizanjem dlani? (foto: shutterstock)
shutterstock

Se tudi vi sprašujete, kaj vam kosmatinec želi sporočiti takrat, ko liže vaše dlani?

Pes vam lahko z lizanjem sporoča, kaj potrebuje, kako se počuti in še veliko drugega. Preverite, kaj je najpogostejši razlog, da ljubljenček liže vaše dlani.

Pozdrav

Psi ne govorijo z besedami, zato so toliko bolj izrazni z dejanji. S tem, ko vam liže dlani zjutraj ali ob vrnitvi domov, vas kuža morda želi pozdraviti

Ocenjevanja razpoloženja

Številne raziskave so dokazale, da psi začutijo človeško energijo. S pomočjo vonja in okusa bodo še lažje ocenili vaše razpoloženje. Pes vam bo lizal roko, da vidi, kako se počutite; s pomočjo okusa bo zaznal kemične spremembe na vaši koži.

Želja po pomoči

Ne samo, da lahko pes z lizanjem zazna vaše razpoloženje; lahko vam tudi želi pomagati. Če vidi, da ste razburjeni, žalostni ali napeti, vas bo z lizanjem želel pomiriti.

Izražanje ljubezni

Pes lahko s pomočjo lizanja rok izkazuje ljubezen do vas. Če ga vi božate s svojo dlanjo, vas on, s tem ko vas liže, "boža" nazaj.

Nagon

Lizanje je naravno vedenje vašega psa; to so počeli že njegovi predniki. Lizanje vaših dlani je zato lahko povsem nagonsko dejanje, ki ga psi počnejo s člani svojega tropa.

Okušanje

Sploh, če ste pred tem imeli v rokah hrano, bodo lahko psi lizali vaše dlani zato, ker so dobrega okusa. Tudi ko si roke operete, lahko pes zazna vonj hrane, ki ste jo držali pred tem v rokah.

Potreba po pozornosti

Pes lahko liže vaše dlani tudi takrat, ko si želi vaše pozornosti. Sploh, če se ob lizanju odzovete tako, da psu namenite pozornost, bo tako vedenje bolj redno prakticiral.

Zdravstvene težave

Sploh v primerih, ko pes kar naenkrat prekomerno liže vaše roke, je to lahko znak določenih bolezenskih stanj. V tem primeru se posvetujte s svojim veterinarjem, ki bo ugotovil, kaj se dogaja.

Da bi ugotovili, zakaj konkretno vaš pes oblizuje vaše roke, je najbolje, da ga dobro opazujete in ste pozorni na to, v katerih situacijah je njegovo vedenje najpogostejše. Tako boste tudi bolje razumeli, kaj si želi s takim početjem doseči.

Prirejeno po: a-z-animals.com