Kaj pomeni, če vam pot prekriža ČRNA MAČKA?

18. 11. 2023
Deli
Kaj pomeni, če vam pot prekriža ČRNA MAČKA? (foto: shutterstock)
shutterstock

Morda tudi vi še vedno, ko vam črna mačka prečka pot, pljunete? Zaradi starega vraževerja (najverjetneje se je to začelo v srednjem veku, ko so preganjali "čarovništvo") so črne mačke pogosto tudi še danes nezaželjene. Čas je, da nesmiselne predsodke iz zgodovine pustimo v preteklosti in vzljubimo ta čudovita bitja. 

Pogani so se nekoč zelo zanašali na moč čarovništva, zato je bila zanje črna mačka pomembna. Nekateri ljudje pa so vseeno verjeli, da je nevarna. S krščanstvom se je spremenil tudi odnos do črnih mačk: povezali so jih s starejšimi ženskami in prepovedanim čarovništvom. S prstom so kazali na samotarske ženske, ki so jim mačke pogosto delale družbo, in seveda so bile med njimi tudi takšne, ki so bile črne barve. K vraževerju spada tudi prepričanje, da je smrt v družini neizogibna, ko črna mačka sede na smrtno posteljo.

Mačke, ki so jih sežigali, so morale biti popolnoma črne. Zaradi tega je danes malo čisto črnih mačk. Skozi zgodovino so preživele tiste črne mačke, ki so imele vsaj nekaj belih dlak, zato imajo tudi današnje črne muce pogosto vsaj kakšno svetlo liso. Če vidite popolnoma črno mačko, je to že pravi blagoslov in znak, da so njeni predniki preživeli temno zgodovino. 

Danes lahko vsakdo mirno odide v zavetišče po črno muco in jo odpelje domov, pa ga ne bo nihče prijavil zaradi čarovništva. Pa vendar v zavetiščih pogosto opažajo, da se ljudje raje odločijo za druge barve hišnih ljubljenk, črne pa ostanejo med zadnjimi izbrankami. 

Vendar ima črna mačka v spiritualnem svetu poseben prostor. Velja, da ima posebnega duha, ter zaščitniško in brezmadežno zdravilno moč.

Črne mačke po svetu

Egipčani so imeli povsem drugačen odnos in so se do črnih mačk obnašali kot do kraljevskih družin. Arheologi so odkrili mačje pokopališče in na tisoče mumificiranih mačk. Po egipčanskem zakoniku je bil umor črne mačke kaznovan s smrtjo. Egipčani so jo nadvse spoštovali, pripisovali so ji sposobnosti, da obvladuje in uravnava noč. Nekateri so jo celo šteli za bitje iz posmrtnega življenja.

V nekaterih državah pa še danes verjamejo, da ti črna mačka, ko ti prekriža pot, prinaša bodisi srečo ali pa nesrečo. Finska vraža pravi, da je v črni mački duša z onega sveta, Kelti pa so verjeli, da je preroška.

V Angliji pa verjamejo, da črna mačka prinaša srečo. Angleški pregovor pravi: ''Če je pri hiši črna mačka, snubcev ne bo manjkalo.'' Britanski mornarji pa so pozdravljali črne mačke na krovu, saj so verjeli, da jim prinaša srečo in je znak, da se bodo varno vrnili nazaj domov. 

V Veliki Britaniji, na Irskem, v Nemčiji in na Japonskem imate srečo, če na poti vidite črno mačko - dokler ta prekriža pot od leve proti desni. In če gre mačka proti nekomu, naj bi prinesla srečo, a nesrečo, če mačka odide stran, saj s seboj "odnese srečo".

Nekateri pravijo, da so ljudje, ki jih privabljajo črne mačke, pogosto duhovno močni, skrivnostni in ustvarjalno nadarjeni. Totem črne mačke ščiti pred zlobnimi silami, tudi duhovi, če pa ga postavite pred hišo, bo varoval vaš dom. Črne mačke vas bodo ščitile tudi pred zlonamernimi ljudmi. Ščitile bodo celotno družino in dom. Nekateri ljudje celo trdijo, da so tako zaščitniške, da bolje pazijo hišo ali stanovanje kot pregovorno zvesti psi.

Francoski pisatelj Max O'Rell pa je dejal: "Ali črna mačka prinaša srečo ali nesrečo, je odvisno od tega, ali ste človek ali miš." Če ste miš, potem obstaja velika verjetnost, da vam bo črna mačka prinesla nesrečo in smrt. Če ste človek, pa vam bo prinesla srečo in ljubezen. 

Če vam torej črna mačka prečka pot, to pomeni, da je nekam namenjena.

Ker je bila od nekdaj povezana s spiritualnim svetom, lahko njeno srečanje razumete kot znak iz duhovnih ravni. Je simbol duhovne zaščite. Če jo srečate, ste varni. 

(Viri: govori.se)