Kakšen je tesnobni stil navezanosti v odnosu?

V primeru neodzivnih staršev in nesposobnosti uglasitve z otrokom, otrok v zgodnjem otroštvu razvije nezdrave oblike navezanosti. Med njimi je tesnobni stil navezanosti, ki se kaže tudi kasneje v partnerskem odnosu v odrasli dobi. 

Kakšen je tesnobni stil navezanosti v odnosu? (foto: shutterstock) shutterstock
9. 4. 2023

Varna čustvena navezanost med otrokom in staršem je izrednega pomena za otrokovo celo življenje. Način navezanosti se najbolj oblikuje v trenutkih, ko je otrok v stiski in pri starših išče oporo ter varno zatočišče.

Ko se otrok lahko ob staršu pomiri, lahko šele nato varno vstopa v svet in odnose z drugimi ljudmi. Vse se torej začne pri starših in pri tem, koliko so sposobni se uglasiti z otrokom in tem, kar otrok v danem treunutku potrebuje.  

V primeru neodzivnih staršev in nesposobnosti uglasitve z otrokom pa otrok lahko razvije nezdrave oblike navezanosti. Med njimi je tesnobni stil navezanosti. 

Tesnobni stil navezanosti v partnerstvu

Ta tip navezanosti se vzpostavi v družini, kjer so bili starši zelo napeti, nesigurni, zaradi česar se niso zmogli uglasiti z otrokom in razumeti njegovih potreb.

Starš se je odzival v skladu s svojimi potrebami in ne kot odziv na otrokove potrebe. Tak otrok je nasplošno nezaupljiv do ljudi. 

Kasneje, ko otrok odraste, vzorec navezanosti iz otroštva prenese v partnerski odnos. 

Ker otrok ni razvil občutka varnosti v otroštvu, tega ne zmore vzpostaviti v odraslem partnerskem odnosu. 

Posledice v odrasli dobi se kažejo kot nezaupanje vase in posledično tudi nezaupanje drugi osebi. V odnosih so izredno negotovi, sumničavi, odvisni, pasivni in tesnobni. Prav tako so izjemno ranljivi in imajo nenehno potrebno po potrditvi. V sebi nosijo globok strah pred zapuščenostjo, zaradi česar se počutijo pogosto nemočno.  

V telesu nosijo ogromno bolečine, ki v otroštvu ni bila občutena in izražena, saj so kot otroci morali to potlačiti, da so preživeli. 

Ljudje s tesnobnim stilom navezanosti pogosto obsesivno doživljajo ljubezen in se želijo popolnoma zliti s partnerjem. Brez tesnih fizičnih stikov se ne počutijo dobro. Dvomijo vase in se krivijo, če se jim partner zdi neodziven. Strah jih je, da jih partner ne ljubi tako, kot oni njega. Zanje so značilni intenzivno čustveni vzponi in padci, skrb in impulzivnost v odnosu.

Značilna je tudi posesivnost in ljubosumje. Spolnost pa pogosteje uporabljajo kot sredstvo za zmanjšanje strahu pred zapuščenostjo. 

Če se prepoznate v zapisu, je čas za zdravljenje otroških ran. Ni lahko, vendar je vredno. 

Preberite si še:

POGLEJTE SI TUDI NAVDIHUJOČ PODKAST Z Borutom Pahorjem:

"Korina Korper je 21-letna Mariborčanka, ki je premagala raka. Umrl ji je oče, takrat kot meni, pri 9 letih, potem je zbolela ona, čez nekaj časa je zbolela njena mama, tako kot je zbolela tudi moja mama. Imava nekaj vzporednic. Ko sva se nedolgo tega pogovarjala, sva ugotovila, da je teh vzporednic še več," pove Borut Pahor o prvi epizodi Mastercard® podkasta.