Kdo je SOCIOPAT?

24. 4. 2024
Deli
Kdo je SOCIOPAT? (foto: shutterstock)
shutterstock

Sociopat je sicer že malce zastarel in neuraden izraz za osebnostno motnjo. V slovarju boste našli razlago: "kdor se moteče vede do drugih ljudi."

Ameriška psihologinja Marta Stout navaja, da gre za osebnostno motnjo, ki vključuje popolno pomanjkanje vesti. Sociopatu je namreč vseeno, kako močno prizadene druge, saj enostavno nima tega občutka. Ne pozna obžalovanja, sramu ali krivde. Na drugi strani pa prav tako ne občuti ljubezni. Ena oseba od 25 naj bi trpela za to motnjo.

Značilnosti motnje: 

 • Pomanjkanje empatije do drugih
 • Impulzivno vedenje
 • Poskus nadzora nad drugimi z grožnjami ali agresijo
 • Uporaba inteligence, šarma ali karizme za manipuliranje z drugimi
 • Nezmožnost učenja iz napak ali kazni
 • Laganje za osebno korist
 • Izkazovanje nagnjenosti k fizičnemu nasilju in pretepu
 • Površni odnosi
 • Kraja ali druga kazniva dejanja
 • Grožnje s samomorom za manipulacijo brez namena, da bi to dejansko storili
 • Zloraba drog ali alkohola
 • Težave z odgovornostmi, kot so služba, plačevanje računov itd.

Znanstveniki niso prepričani, kaj točno povzroča tvorstno motnjo, vendar se zdi, da je pri tem vpletena vzgoja in odraščanje. Verjetnost motnje je večja pri tistih, ki imajo tovrstne motnje v družinski anamnezi ali če so med odraščanjem doživeli nekaj travmatičnega. Prav tako je večja verjetnost pri moškemu spolu, pri tistih, ki so imeli vedenjske težave že kot otroci ali so odraščali v nestabilnem okolju. Mnogi ljudje se motnje ne zavedajo in morda nikoli ne bodo diagnosticirani.

Težko verjamemo, da obstajajo ljudje, ki jim ni mar niti za partnerje niti za otroke, starše, prijatelje ali sorodnike. Da jih zanima le nadvlada nad drugimi. Sociopati ljubijo napetost, sicer pa so hladni. Lahko je to šef, ki nenehno ponižuje svoje zaposlene. Sadističen učitelj. Zahrbten kolega. Zlagan bivši. Hladna mati. Večina sociopatov stremi po moči, drugi pa so leni in se pustijo vzdrževati. Spet tretji so nagnjeni k nasilju, varanju in laganju. Imajo pa skupno točko: delujejo le po lastnih pravilih.

Prvo pravilo pravi, da verjemite, da ne gre zgolj za nesporazum, če vas novi znanec trikrat zaporedoma pretenta – pa naj vam še tako zatrjuje, da vse skupaj ni res. 

Drugo pravilo: poslušajte svoj notranji glas, če vas svari pred določeno osebo.

Tretjič: laskanje vzemite z rezervo.

Dejstvo pa je, da gre zelo verjetno za hudo zatravmatizirane ljudi, ki so bili v otroštvu zapuščeni, zlorabljeni, nadlegovani ali nenehno nemočni ter niso bili deležni dovolj ljubezni in pozornosti. 

Kakšna je razlika med psihopatom, sociopatom, narcisom? 

Sociopati ponavadi delujejo bolj impulzivno kot psihopati. Sociopati se na splošno borijo za ohranitev službe ali družinskega življenja, medtem ko psihopati to morda ne zmorejo. Medtem ko se psihopati na splošno težko navežejo, sociopati to morda lahko storijo s podobno mislečim posameznikom.

Sociopati so bolj preračunljivi in se ne ozirajo na dobrobit ali bolečino drugih. Najverjetneje bodo uživali v svojih dejanjih. Narcisi se razlikujejo, ker so njihova dejanja običajno usmerjena v samonapihovanje in je vsaka škoda, ki jo povzročijo drugim, običajno posledica njihovega zasledovanja nekega cilja.

Glavna razlika med sociopatijo in narcisoidnostjo je morda stopnja, do katere nekdo ne upošteva drugih. Ljudje s sociopatijo ne upoštevajo pravic drugih ali zakona, medtem ko nekdo z narcisoidnostjo nima empatije do drugih, vendar ni vedno nevaren. Druga ključna razlika je, kaj je njihova motivacija.

Psihopati so ponavadi najbolj nasilni in nevarni, ker nimajo empatije, vesti in spoštovanja avtoritete. Sociopati so podobni, vendar pogosto uporabljajo manipulacijo in prevaro namesto nasilja. Narcisi so lahko tudi sebični in kruti, vendar je manj verjetno, da se bodo vključili v nezakonito ali nasilno vedenje.

Vir: aktivni.si, webmd.com

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Neoliberalna država, ki privatizira javno dobro, potrebuje ženske | dr. Darja Zaviršek