"Ko sem trpela za depresijo, mi je bila prava muka tudi ščetkanje zob"

10. 7. 2024
Deli
"Ko sem trpela za depresijo, mi je bila prava muka tudi ščetkanje zob" (foto: profimedia)
profimedia

Da, duševne bolezni lahko vplivajo tudi na higieno. 

Depresija, anksioznost, PTSP in celo motnje senzorne integracije lahko vplivajo na osebno higieno. Ena najslabših stvari pri duševnih boleznih je, da vplivajo na toliko delov življenja, vključno z najbolj vsakdanjimi stvarmi, kot sta tuširanje in ščetkanje zob.

Praksa higiene je dobra stvar, ker lahko preprečuje bolezni in pomaga pri skrbi za naše telo. Na žalost pa pogosto povezujemo pomanjkanje higiene z revščino, lenobo, brezdomstvom... To pomeni, da je veliko sramu povezanega s higieno. Ta sram lahko povzroči obsedenost s higieno in stigmo okoli duševnih bolezni, ki otežujejo osnovno higieno.

"Na žalost, na obeh koncih spektra, tako pomanjkanje osebne higiene ali obsedenost z osebno higieno povzročata dodatni stres in anksioznost za prizadete," pravi dr. Carla Manly, klinična psihologinja.

Poglejmo torej, kako lahko duševno zdravje vpliva na vašo sposobnost vzdrževanja higiene. 

'Zakaj je tako težko ščetkati zobe ali se tuširati?'

"Pred mnogimi leti, ko sem bila še posebej depresivna, sem se trudila ščetkati zobe. Tisti teden sem si zobe umila samo dvakrat. Vem, kaj mislite – ogabno. Tudi jaz sem tako mislila. Kljub temu se nisem mogla pripraviti do ščetkanja zob. Umila sem si telo, se oblekla in celo zapustila hišo, toda misel na ščetkanje zob mi je bila odvratna. Še huje je bilo, da tega nisem mogla povedati svojemu terapevtu, ker sem se počutila tako sramotno in ogabno," pripoveduje Sian Ferguson.

Veliko ljudi se med depresijo trudi opravljati osnovne higienske naloge. To lahko vključuje tuširanje, umivanje rok, ščetkanje zob, pranje perila ali česanje las.

"Poročajo, da nimajo dovolj energije za preproste naloge nege, kot sta ščetkanje zob ali umivanje las,“ pravi Melissa A. Jones, dr. med., klinična psihologinja iz Indiane. "Mnogi od njih ne skrbijo za svoje osebne higienske potrebe, razen če jih na to ne opozori družinski član."

Toda zakaj je tako? Zakaj depresija otežuje tuširanje?

Manly pravi, da je huda depresija pogosto označena z zmanjšanim zanimanjem za dejavnosti in utrujenostjo. Z drugimi besedami, verjetno imate malo motivacije ali energije za vzdrževanje higiene, ko ste depresivni.

"Delala sem s strankami, ki svojo depresijo opisujejo kot 'stalni sivi oblak', 'občutek, da so ujete pod kupom opek', in 'težo, ki otežuje celo vstajanje iz postelje,'“ pravi Manly. "Ko na depresijo gledate skozi to prizmo, postane jasno, da so dejanja, ki jih duševno zdravi ljudje jemljejo za samoumevna, izjemne naloge za tiste, ki trpijo za hudo depresijo."

Jones dodaja, da fizični simptomi depresije, kot je fizična bolečina, prav tako lahko povzročijo, da se ljudje izogibajo tuširanju. "Depresivne osebe bodo prav tako doživljale fizično bolečino skupaj s svojimi depresivnimi simptomi, kar jih bo oviralo pri skrbi za osebno higieno,“ pojasnjuje.

Poleg depresije lahko tudi anksiozne motnje in motnje senzorne integracije otežijo tuširanje in vzdrževanje osebne higiene. "Posamezniki s senzoričnimi težavami se lahko težko tuširajo, ker je temperatura vode ali sam fizični dotik vode zanje fizično boleč,“ pojasnjuje Jones.

Vir: healthline.com

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu