Buča je zdrava in vsestranska zelenjava, bogata z različnimi hranili, vključno z vlakninami, vitamini, minerali in antioksidanti.
Večina zdravstvenih koristi buče je osredotočena na vsebnost vlaknin in mikrohranil, vključno z beta karotenom in vitaminom A. Je zelo kakovostno in nizkokalorično živilo, ki se lahko uporablja v različnih sladkih in slanih jedeh, piše Healthline.
To je 5 zdravstvenih koristi, zaradi katerih je bučo vredno vključiti v vsakodnevno prehrano:
1. Krepi imunski sistem
Buča je bogata z beta karotenom, ki se delno pretvori v vitamin A, ta pa pomaga telesu pri boju proti okužbam. Raziskave kažejo, da je še posebej pomemben za krepitev črevesne stene, saj jo naredi bolj odporno. Prav tako ima tudi vitamin C, ki ga vsebuje, ključno vlogo pri krepitvi imunosti.
Preberite si še:
2. Zdravje kože
Antioksidanti v bučah, kot so beta karoten ter vitamina C in E, so pomembni za zdravje kože. Beta karoten lahko zaščiti kožo pred škodljivimi UV-žarki, medtem ko lahko vitamina C in E izboljšata teksturo kože.
3. Zdravje srca
Buča vsebuje za srce zdrava hranila, kot je kalij (ki lahko zniža visok krvni tlak) in vlaknine, ki pomagajo znižati raven holesterola.
4. Prispeva k stabilizaciji ravni sladkorja v krvi
Živila, bogata z beta karotenom, kot je buča, lahko pomagajo izboljšati presnovo in uravnavati krvni sladkor. Vlaknine v buči pomagajo ublažiti skoke krvnega sladkorja po obroku z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov.
5. Podpira zdravje oči
Beta karoten ima koristen vpliv tudi pri ohranjanju zdravja oči in ostrine vida. V telesu se, kot že zgoraj omenjeno, pretvori v vitamin A, ki je ključen za pravilno delovanje mrežnice in absorpcijo svetlobe. Poleg tega buča vsebuje vitamine in minerale, ki lahko pomagajo zaščititi oči pred starostno degeneracijo makule.
Vir: Sensa.story.hr
Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj