MAČKA: Naj ima izhod v naravo ali naj bo izključno notranja?

Mačjeljubci se delijo v dve skupini: na tiste, ki zagovarjajo mačjo svobodo in izhode v naravo in tiste, ki temu strogo nasprotujejo. Vsak ima svoje čisto relevantne razloge. V katero skupino spadate vi? 

MAČKA: Naj ima izhod v naravo ali naj bo izključno notranja? (foto: profimedia) profimedia
22. 3. 2022

Mnenja o tem, ali je za mačko boljše izključno notranje bivanje ali bivanje z svobodnim izhodom v zunanji svet in naravo, se izjemno delijo. Kot prvi vsaki stvari, verjetno ni zares pravega in črno-belega odgovora, saj imata obe opciji svoje pluse in minuse. Prav tako je velika razlika v tem, kje živimo. Razlika je seveda med blokom, hišo v mestu ob prometni cesti in hišo na podeželju. Prav tako se mačke razlikujejo v svojem karakterju, nekatere so bolj divje oz. imajo večje potrebe po "divjini" kot druge. Nekatere se izogibajo cestam, druge ne. Nekatere so bolj plašne in druge bolj pogumne...

Če mačka živi izključno v notranjosti, potem je varna pred zunanjimi nevarnostmi, kot je promet, strupi, druge živali... Varne pa so tudi ptice in miške v okolici. Vendar je pomembno, da ima notranja mačka dovolj prostora za gibanje in igranje ter redno očiščeno mačje stranišče. Dobro je tudi, da ima vsaj balkon ali teraso, kamor gre lahko na svež zrak in sonce. Vedno bolj pa so popularni tudi mačji povodci, vendar niso vse mačke pripravljene sprejeti te možnosti.

Mačke, ki živijo tako v hiši/stanovanju kot zunaj, pa imajo več možnosti, da lahko izrazijo svoje pristne živalske nagone. Zunaj se lahko zabavajo po svoje, opazujejo, raziskujejo, plezajo, tekajo, lovijo, se grejejo na soncu... Seveda je izjemno pomembno, da je mačka sterelizirana oz. maček kastriran. 

Res pa je tudi, da imajo mačke sposobnost, da odstranijo negativno energijo, ki se kopiči bodisi v hiši ali v njenih stanovalcih. Energijo absorbirajo in ko mačke spijo in še posebej, ko lovijo in raziskujejo v naravi, mačje telo sprosti te negativnosti in se regenerira. Kadar gre mačka v naravo, torej sprosti morebitne napetosti in strese. Sicer pa nam je ljudem zelo dobro jasno, kako zdravilno deluje narava, saj tudi sami odhajamo v naravo s tem namenom. 

Odgovora na to, kaj je torej boljše za mačko, nimamo, saj verjamemo, da ni enoznačnega odgovora. Pomembno je, da sami presodite, kaj je za vašo mačko najboljše.

Preberite si še: