Mačke so naši duhovni varuhi

17. 2. 2024
Deli
Lastnosti, kot so svoboda, radovednost, občutek za pravi trenutek, skrivnostnost, samozadostnost, samozavest, prilagodljivost in sproščenost so pogoste lastnosti, ki jih mačke lahko navdihujejo v nas samih. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Ste že slišali, kako lastniki mačk trdijo, da niso sami izbrali svoje mačke, temveč da je mačka izbrala njih? Mačke so resnično skrivnostne. Morda je to posledica tega, da smo jih udomačili šele "nedavno". Drugače povedano, še vedno so precej divje in njihova tesna povezava s svojo preteklostjo in naravo bi lahko pojasnila, zakaj jih mnoge kulture dojemajo kot naše duhovne varuhe.

Mačke so pomembne za naše zdravje

Stari Egipčani so vlogo mačk pri varovanju človekovega zdravja smatrali za tako ključno, da so verjeli, da mačke nosijo bistvo božanstva Bastet. Mačke so celo mumificirali, saj so verjeli, da bodo svoje lastnike spremljale v posmrtnem življenju.

Pravzaprav je varovanje človekovega zdravja bil glavni razlog za udomačenje mačk. Mačke so namreč lovke, ki preganjajo miši, kuščarje in druge škodljivce, ki nam uničujejo hrano in povzročajo bolezni. Mornarji jih imajo na svojih ladjah iz enakega razloga. Če imate mačko v hiši, je malo verjetno, da boste imeli miši ali podgane, ki bi širile bolezni in vas spravile v nevarnost.

Načini, kako mačke varujejo naše zdravje, se zdijo skoraj magični. Mnogi pravijo, da zmanjšujejo stres, vendar kako to storijo? Pogosto samo s tem, da so prisotne. Ko sedijo na vašem naročju in vam delajo družbo, namreč oddajajo energijo, ki pomaga znižati raven stresnega hormona kortizola.

» Mačka – odlična terapevtka

Mačke lahko pomagajo odgnati zle duhove

Ste morda že opazili, da vaša mačka gleda nekaj, česar vi ne morete videti, ali posluša nekaj, česar vi ne morete slišati? Njihova čutila so bolj občutljiva za stvari, ki nam ostanejo skrite. Njihov sluh je šest- do osemkrat boljši od našega, nočni in stranski vid pa sta izjemna. Njihovi brki lahko zaznajo tudi majhne spremembe temperature in premike zračnih tokov.

Zato mnogi verjamejo, da mačke pomagajo odganjati zle duhove. To prepričanje je bilo prisotno tudi v mnogih kulturah skozi zgodovino. Tako da če opazite, da se vaša mačka obnaša nenavadno, kot da je opazila nekaj, česar vi ne vidite, morda razmislite o ukrepanju.

Darilo za Sensa bralce: Brezplačen priročnik Odkrijte načrt svoje duše

Mačke igrajo vlogo duhovnih vodnikov ali duhovnih živali

V nekaterih avtohtonih in šamanskih tradicijah je duhovna žival, včasih imenovana tudi totemska žival, vodnik ali učitelj, ki se vam prikaže v obliki živali. To je žival, s katero imate duhovno povezavo. Lahko se učite od nje in ob njej osebnostno rastete.

Nekateri ljudje imajo mačko kot svojo duhovno žival. To pomeni, da so morda že prevzeli določene lastnosti mačk ali da bi jih morali prevzeti. Lastnosti, kot so svoboda, neodvisnost, radovednost, občutek za pravi trenutek, skrivnostnost, samozadostnost, samozavest, prilagodljivost in sproščenost so pogoste lastnosti, ki jih mačke lahko navdihujejo v nas samih.

Videti božanskost v vsem je temeljna duhovna praksa. Kaj se lahko naučite od svoje mačke? Vzemite si odmor. Igrajte se. Bodite radovedni. Dajte in prejemajte naklonjenost.

Mačke so bile skozi zgodovino številnih kultur tudi simbol sreče

Še danes mnogi verjamejo v to. Zlasti azijske kulture verjamejo, da mačke prinašajo blaginjo in dolgo življenje. Morda ste že videli kip mačke z dvignjeno taco; te naj bi prinašale srečo. Zgodba za temi kipi izvira iz 17. stoletja na Japonskem:

Samurajski lord je iskal zavetje pod drevesom med neurjem. Zdelo se mu je, da mu mačka maha, naj vstopi v tempelj. Ko je šel proti templju, je strela udarila drevo, pod katerim je prej stal. Samuraj je bil tako hvaležen, da je pomagal popraviti tempelj in postavil kip v čast mački, ko je umrla.

Tudi mornarji po vsem svetu verjamejo, da je srečno, če imaš mačko na krovu ladje. V nordijski mitologiji so mačke veljale za prerokovalke bogate letine. Če vam prečka pot črna mačka, to pomeni srečo (razen v Severni Ameriki, kjer na neobičajen način pomeni nesrečo). Zdi se, da imajo vsa starodavna izročila enako sporočilo: dobro ravnajte s svojimi mačkami in za to boste nagrajeni.

Povzeto po Awakeningstate.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel