Miha Hrovat želi s projektom Treecelet posaditi milijon dreves!

20. 10. 2021
Deli
Miha Hrovat želi s projektom Treecelet posaditi milijon dreves! (foto: treecelet)
treecelet

Miha Hrovat pri 27 letih vodi globalni projekt sajenja dreves preko simboličnih zapestnic. 

Miha, zakaj si se odločil ustvariti projekt Treecelet?

Že od majhnega ljubim naravo in vse, kar je povezano z njo. Spomnim se, da sem kot otrok pobiral smeti za drugimi in poskušal spreminjati svet na boljše. Bil sem celo obseden s pesmijo Earth Song (Pesem Zemlje), Michaela Jacksona, ki ima še danes posebno mesto v mojem srcu. 

In danes, ko ne mine dan, ko v novicah ne zasledimo nove vremenske katastrofe, ki ne ogroža samo materialnih stvari, temveč vedno bolj pogosto življenja nas in naših bližnjih, bi morala biti skrb za naravno naša prioriteta. A žal ni tako. Zato sem leta 2019 ustvaril projekt Treecelet: Zapestnice, ki sadijo drevesa. Preprost zasnova, kjer lahko vsak prispeva svoj delež k ohranjanju narave. 

Zakaj drevesa in kje jih sadite?

Drevesa sem izbral zaradi dveh razlogov. Prvi razlog je simbol. Vsi imamo radi sprehode v gozdu in drevo nam predstavlja življenje.

Drugi razlog pa je njegova funkcija. Drevesa so izjemno pomembna za svetovni eko sistem, saj zbirajo škodljiv ogljikov dioksid in s tem zmanjšujejo globalno segrevanje, ki ima neposreden vpliv na uničujoče vremenske pojave tudi pri nas.

Sadimo jih v najbolj kritičnih področjih sveta. Madagaskar, Indonezija, Haiti in Amazonski pragozd, so področja, ki so utrpela drastično izgubo gozdov.

Izguba gozdov, ne vpliva samo na svetovno vreme, temveč ima uničujoč vpliv tudi na lokalno prebivalstvo ter tudi na življenje pri nas v Sloveniji. 

Zakaj pa ne sadite v Sloveniji?

Z veseljem povem, da sadimo drevesa tudi pri nas. Omeniti pa moram, da je Slovenija izredno gozdnata dežela in nimamo težav z izgubo gozdov. Zato spodbujamo, da sadite drevesa, tam, kjer se jih najbolj potrebuje.

Kako pa vem, da so drevesa zares posajena? 

Vprašanje, s katerim se velikokrat soočim in je razumljivo, saj je veliko nezaupanja v podobne projekte. Zato je bilo zaupanje in transparentnost vedno visoko na listi prioritet. Posledica tega je, da smo letos z ekipo obiskali Tanzanijo, kjer smo ustanovili lastno sejalno ekipo. Na socialnih omrežjih in spletni strani imamo redne objave svojih sejalnih aktivnosti, ki služijo kot dokaz, da res delamo dobro in transparentno. In z veseljem lahko povem, da nam je do sedaj uspelo posaditi več kot 350.000 dreves. Pri tem nam je uspelo ozavestiti več kot 15 milijonov ljudi, od katerih je 40.000 naših zvestih podpornikov.

Torej, kaj moramo potem narediti, da posadimo svoja drevesa?

Postopek je zelo preprost. Vse, kar morate storiti je, da obiščete spletno stran Treecelet.si, kjer si izberete zapestnico in opravite nakup. Za vse ostalo poskrbimo mi.