MOČ IMENA: Kaj vse skriva vaše ime? Kakšno energijo ima v sebi?

11. 6. 2024
Deli
MOČ IMENA: Kaj vse skriva vaše ime? Kakšno energijo ima v sebi? (foto: profimedia)
profimedia

Ime nosi veliko več kot zgolj zvoke, ki jih izgovorimo. Je temelj naše identitete, nosilec osebne zgodovine in energetski ključ, ki odpira vrata do naše preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Spoznajte, kako lahko izbira imena oblikuje vaše dojemanje samega sebe in vaš odnos do sveta okoli nas. 

Na začetku je bilo ime, moje, tvoje, njeno in njegovo. Skoraj vsi smo prejeli ime. Zaradi njega se identificiramo, vemo, kdo smo, in drugi nas prepoznajo ter uporabljajo naše ime, da nas pokličejo. Ko smo poklicani po imenu, vemo, da obstajamo. Brez njega smo le senca. 

Ob rojstvu otrok prejme eno ali več imen, kar ni naključje. Izbira temelji na razlogih, argumentih, idealih. Ime, ki ga prejme, nosi celotno zgodbo: ime dedka, pomembne osebe v družini, ime ljubljene osebe, ime nekoga, ki je izginil brez sledi, včasih ime mrtvega otroka, ime pesmi ali kraja, ki spominja na določen dogodek.

Ljudje skozi svoje življenje ne nosijo samo svojega imena, ampak tudi energijo zgodbe, ki ga spremlja. Pogosto starši niso zavedni izbire, ki jo naredijo. Svoje odločitve, zakaj so dali določeno ime svojemu otroku, lahko utemeljijo, a resnični razlogi ostajajo nejasni. Pojasnila pridejo šele, ko povežejo otrokovo ime z družinskim drevesom.

Včasih starši otroku dajo dve imeni. Doma ga kličejo po enem imenu, drugo ime pa uporabljajo v šoli ali prijatelji. Tukaj se vedno pojavlja vprašanje: kakšna je identiteta tega otroka? Kako bo to vplivalo na njegovo življenje? V primeru tistih, ki imajo tri imena, postane zgodba še bolj zapletena.

Nekateri otroci prejmejo pomanjševalnico imena (Saška, Matejka, Marjanca, Tonček..). Ta ostane zapisana na vseh dokumentih skozi njihovo življenje. Uporabite svojo domišljijo (če nimate takšnih primerov v svojem življenju) in si predstavljajte, kako je, ko odrasla oseba pri 35 ali 65 letih še vedno nosi otroško ime. Kako ta oseba doživlja svojo profesionalno vlogo? Prisiljena je ostati v položaju infantilizacije do konca življenja. Kot da ji ni dana možnost za rast.

Drugi otroci prejmejo ime enega od starih staršev. Čeprav je izbira utemeljena zgolj z dejstvom, da je to ime enega od starih staršev, resnični razlog, zakaj tisti starš in ne drugi, pogosto ostane v senci.

V drugih primerih otrok prejme ime otroka, ki je umrl pred njim. Otrok, četudi ne ve ničesar o tem, bo vedno čutil, da nekaj ni v redu. Mora delati in dokazovati več kot drugi, da bi ga starši opazili. Zgodba se nadaljuje in kot odrasli jih je težko opaziti s strani nadrejenih, kolegov ali prijateljev.

Otroci prejmejo ime in jih kličejo bodisi po pomanjševalnici ali krajšem imenu. Kakšno identiteto bo imel Benjamin, če ga kličejo Beni ali Izabela, ki jo kličejo Iza? Čeprav je to pogosto izraz ljubezni in naklonjenosti, bo uporaba te oblike imena po določeni starosti pustila sledi v tem, kar bodo čutili. Okrajšava je oblika zmanjšanja energije prvotnega imena. To bo povzročilo, da oseba ne bo vedela, kako uporabiti svoj polni potencial. Kot da uporablja le del moči, ki jo nosi njeno ime.

Vse opisano zgoraj in tisto, kar bo sledilo, niso nujno slabe stvari ali nosijo negativne pomene. Tukaj želim poudariti pomen imena, ki ga oseba prejme, in kako lahko vpliva na posameznika.

Mnogi, ki pridejo na terapijo, pravijo, da nimajo dovolj samozavesti, kar naj bi bil vzrok za njihove neuspehe. Če vzamete zgodovino svojega imena in odkrijete, kaj je za njim, je možno, da je eden od razlogov za vašo tesnobo neposredno povezan z razlogi, zakaj ste prejeli to ime.

Ime, ki ga starš daje otroku, ustvarja dinamičen razvoj otrokove identitete, pa tudi kasneje identitete odraslega. 

Osebno ime je ena prvih stvari, ki pomaga vsakemu posamezniku graditi svojo identiteto. Ker ko so poklicani po imenu, se lahko počutijo posebne ali osramočene, jezne ali odmaknjene od njega, ljudje nosijo skozi svoje ime energijo in čustva zgodbe, ki stoji za njim.

Vaše ime je tisto, s katerim komunicirate v vseh svojih tesnih odnosih, in je tisto, ki vas povezuje z drugimi.

Poslušajte svoj glas, ko izgovorite svoje ime! Kaj slišite?

Zapišite svoje ime na list papirja! Kaj vidite?

Kako vam je ime? Kakšna je zgodba vašega imena?

Vir: cristinaschmidt.com

Preberite si še: