5 moči, ki jih imajo ljudje z anksioznimi motnjami

6. 4. 2024
Deli
5 moči, ki jih imajo ljudje z anksioznimi motnjami (foto: shutterstock)
shutterstock

Posamezniki z anksioznimi motnjami imajo povečano sposobnost zaznavanja, kar se povezuje z nekaterimi “supermočmi”, ki jih današnji svet močno potrebuje.

1. Povečana raven empatije

Ko se človek spopada s tesnobo, to pomeni, da se bori tudi z intenzivnimi in številnimi čustvi. To daje anksioznim ljudem možnost, da bolje spoznajo sebe in svoje občutke, kar pa hkrati rezultira tudi v boljšem razumevanju občutkov drugih ljudi. To jim pomaga, da se lahko bolje povežejo z drugimi in ustvarijo globlje odnose.

2. Visoka raven inteligence

Oseba, ki trpi za anksioznostjo, večino svojega časa porabi za obujanje dogodkov iz preteklosti, analiziranje vseh mogočih situacij in premišljevanje o potencialnih rezultatih določenih odločitev ali načrtov. To pomeni, da možgani anksiozne osebe dnevno predelajo ogromne količine informacij in podrobnosti - za to pa je potrebno razviti višjo raven inteligence. Po ugotovitvah nekaterih raziskovalcev imajo tisti ljudje, ki trpijo za anksioznostjo, višji IQ kot drugi.

3. Sposobnost odkrivanja laži

Zaradi svoje tesnobe so ti ljudje bolj previdni. To jih naredi odlične detektorje laži. Ko opazijo neko neskladnost v situaciji, v kateri se znajdejo, bodo postali bolj pozorni in z analizo stvarem prišli do dna.

4. Instinkti, ki rešujejo življenja

Ko človek večino časa preživi v razmišljanju o možnih izidih odločitev ali načrtov, veliko lažje zazna morebitno nevarnost. Študija, objavljena v European Journal of Psychology, ugotavlja, da imajo ljudje, ki trpijo za anksioznostjo dobro razvite instinkte, ki jim lahko v nekaterih primerih celo rešijo življenje, saj bolje zaznavajo nevarnosti in se na njih odzovejo.

Tudi po ugotovitvah francoske skupine znanstvenikov imajo anksiozni ljudje avtentičen šesti čut, ki lahko rešuje življenja. Ugotovili so, da so določena možganska področja v njihovih možganih sposobna zaznati nevarnost in grožnje v manj kot 200 milisekundah.

5. Zaznavanje energije drugih

Ljudje, ki trpijo za anksioznostjo, imajo okrepljeno intuicijo in močan občutek za ljudi okoli sebe. Hitro lahko prepoznajo, ali oseba izžareva pozitivno ali negativno energijo. Prav tako bodo hitreje  zaznali, da je oseba v stiski in ji ponudili podporo, medtem ko drugi ljudje tega morda sploh ne bodo opazili.

Vir: Consciousreminder.com

Preberite si še: 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu