Na kateri strani postelje spite in kaj to pove o vaši osebnosti?

11. 6. 2024
Deli
Na kateri strani postelje spite in kaj to pove o vaši osebnosti? (foto: profimedia)
profimedia

Imate raje levo ali desno stran postelje? 

Po mnenju psihologinje in strokovnjakinje za spanje Hope Bastine, lahko stran postelje, na kateri spite, razkriva subtilne namige o vašem tipu osebnosti.

»Najprej si poglejmo pregovor 'zbuditi se na napačni strani postelje' – ta pomeni, da ste bolj čemerni kot običajno. Večini od nas so to že kdaj rekli in točno vemo, kaj so s tem mislili, nihče pa ni povsem prepričan, od kod ta pregovor izvira,” pojasnjuje Bastine.

Glede tega obstaja nekaj dobrih teorij. Mnoga stara vraževerja trdijo, da je leva stran nasplošno bolj nesrečna kot desna. »Če spimo na drugi strani kot običajno, morda ne bomo dobro spali (navsezadnje smo bitja navade), slab spanec pa je zanesljiv način, da smo naslednji dan bolj čemerni kot običajno."

To, ali imate raje levo ali desno stran postelje, lahko pove nekaj o vaši osebnosti, pojasni Bastine:

"Glede na raziskave so ljudje, ki spijo na levi strani, pogosto bolj optimistični kot tisti, ki spijo na desni. "

Tisti, ki spijo na levi strani, naj bi se zaradi pozitivnega pogleda na svet lažje spoprijemali z velikimi delovnimi obremenitvami, kar pomeni, da stresen dan nanje vpliva manj izrazito. Tisti, ki spijo na levem delu postelje, naj bi v krizi lažje ohranjali mirno kri in bili na splošno bolj samozavestni.

Poleg tega feng shui narekuje, da je za spanje najboljša leva stran, saj je povezana z bogastvom, močjo in celo z dobrim zdravjem.

Tisti ljudje, ki raje spijo na desni strani postelje, pa naj bi imeli bolj pesimističen odnos do življenja. “Večja je tudi verjetnost, da bodo bolj prizemljeni in pripravljeni na najslabše možne scenarije,” pravi Bastine.

Moramo se zavedati tudi, da je včasih stran, na kateri spimo, predvsem stvar praktičnosti. "Stran postelje, ki jo izberete, je lahko včasih bolj povezana s postavitvijo vaše postelje v prostoru in praktičnih vidikov vstajanja, kot karkoli drugega,” pojasnjuje psihologinja.

Če ste nagnjeni k klavstrofobiji, je manj verjetno, da boste spali ob steni, hkrati pa se tisti, ki se v zaprtih prostorih počutijo bolj varne, lahko izogibajo spanju ob oknu ali vratih.

“Vsekakor pa lahko stran postelje, ki jo izberete, vpliva na vaše počutje zjutraj - vendar predvsem zato, ker smo bitja navade," zaključuje Bastine. "V resnici je najpomembneje to, kakšna je kakovost našega spanca.” Nihče se ne zbudi vesel po slabo prespani noči, zato je najbolje da si položaj spanja prilagodimo po lastnih izkušnjah in temu, kar nam najbolj ustreza.

Vir: Sensa.rs