3 nenavadne znanstvene ugotovitve o LJUBEZNI

23. 4. 2024
Deli
3 nenavadne znanstvene ugotovitve o LJUBEZNI (foto: Shutterstock)
Shutterstock

To so ena najbolj zanimivih opažanj, na katera so naleteli znanstveniki, ko so preučevali romantične odnose.

Skozi leta so znanstveniki poskušali razložiti zapletene čustvene mehanizme ljubezni in nam prinesli nekaj presenetljivih teorij o partnerstvu. Mnogim poznana teorija je tista, pravi, da imamo najraje partnerje, ki so fizično ali psihološko podobni staršem nasprotnega spola - a obstaja jih še mnogo več. To so tri najbolj zanimiva opažanja znanstvenikov o ljubezni:

Po dolgih letih razmerja si partnerja postaneta podobna

Morda ste opazili, da si nekateri partnerji, ki so že dolgo skupaj, sčasoma začnejo biti ne samo osebnostno, pač pa tudi fizično podobni. Znanost je poskušala potrditi to hipotezo. Glede na študijo o psihologiji ljubezni so raziskovalci opazili, da ima par, ki je poročen 25 let ali več, podobne poteze obraza. Razlog se skriva v številnih dejavnikih, med drugim tudi v podobnemu življenjskem slogu, prehrani, okolju, življenjskih izzivih ipd.

To, kar jemo, lahko vpliva na odnos

V študiji, ki so jo izvedli v ZDA, Kanadi in Avstraliji, so uporabnike vprašali, ali bi prehranjevalne navade osebe vplivale na njihovo odločitev, da gredo z nekom na zmenek. Glede na raziskavo so ženske povedale, da bi za partnerje izbrale moške, ki pogosteje uživajo meso, moški pa imajo raje vegetarijanke.

Biti zaljubljen je podobno, kot bi jemali drogo

Glede na raziskave Medicinske univerze Alberta Einsteina v New Yorku, se nam, ko smo zaljubljeni, v možganih sproščajo določene kemikalije. Te v našem telesu ustvarijo podobno stanje, kot ga povzročajo substance za zmanjševanje stanja zavesti. Glede na te podatke ni čudno, da je razhod s partnerjem tako boleč, saj bi lahko rekli, da se na nek način odvajamo od “ljubezenske droge”.

Vir: Sensa.mondo.rs

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk