Zdravstveni problem epidemičnih razsežnosti je sovraštvo do sebe

17. 2. 2021
Deli
Zdravstveni problem epidemičnih razsežnosti je sovraštvo do sebe (foto: pexels)
pexels

Najkrajša pot v zdravje pelje prek pozitivnega čustvenega odnosa do samega sebe.

Zdravstveni problem epidemičnih razsežnosti je sovraštvo do sebe. To se morda sliši pretirano, še posebno za ljudi, ki sovraštva do sebe niso nikoli občutili ali pa si ga ne zmorejo priznati. Pa vendar velja, da skoraj v vsakem, ki ga poznamo, lahko odkrijemo najmanj zametek sovraštva do samega sebe. Ta se pogosto kaže kot nizko samospoštovanje.

  • "V vsakem človeku poteka nenehen boj za samospoštovanje, ki prekriva sovraštvo do sebe. Boj za samospoštovanje le redkokdaj preneha. Vsak človek skuša biti vsaj v nečem izjemen in na ta način pokazati svojo lastno vrednost. To morda niti ni zavestno dejanje, a se kaže v vedenju, bodisi da gre za preskromno ali pa pretirano ambicioznost. Se pravi, da gre za ljudi, ki si vseskozi pretirano prizadevajo, in za tiste, ki jim ni mar za nič. To je začarani krog. Prizadevamo si ali pa si zelo očitno prav nič ne prizadevamo, da bi ustregli standardom, ki smo si jih postavili v otroštvu. Tudi kadar dosegamo cilje, ki nam jih predpisujejo ti standardi, nas to neha zanimati in že smo na lovu za drugimi." - B. A. Brennan

Takoj ko lastno vrednost merimo po tem, kar od sebe pričakujemo, pomeni, da od sebe zahtevamo neuresničljivo popolnost. In kadar tem merilom ne ustrezamo (kar je seveda pogosto), se pričnemo obsojati in zaničevati.

In to tudi ni vse!

Ker od sebe pričakujemo neskončno veliko, tudi v primerih, ko nam le uspe kaj doseči, to podcenjujemo in se takoj osredotočimo na naslednjo oviro, ki jo je bojda potrebno premagati. Niti trenutka si ne vzamemo za to, da bi si ob doseženem čestitali.

  • "Na psihološki ravni je vzrok sovraštva do samega sebe samoprevara, ki se začne že zgodaj v otroštvu. Že majhen otrok je nezadovoljen s seboj, kadar ne zmore nečesa, kar bi moral znati, ne glede na to, ali se je tega sam lotil ali pa je to od njega zahteval kateri od staršev, učitelj ali kakšna druga pomembna osebnost."

Drugi vzrok sovraštva do samega sebe je pravzaprav enak kot psihološki, kaže pa se na duhovni ravni:

  • "Naš vodnik nam pripoveduje, da smo duhovna bitja svetlobe, sami pa čutimo, da smo ujeti v telo, ki je povrh vsega nemara še razbolelo in bolno. Pravijo nam, naj bolečino in ljubezen naklonjeno sprejmemo takšni, kakršni sta, naj se naklonjeno sprijaznimo z dejstvom, da smo ju sami ustvarili, in tudi s tem, kako smo ju ustvarili. Se pravi, da moramo nehati zapirati oči pred dejstvom, da obstajata, in se zavedati, da obstajat z določenim razlogom; ljubiti in sprejeti moramo sami sebe, saj smo sami svoj stvarnik; in sprejeti vse misli in dejanja, ki so spremljala bolečino in bolezen."

In to zadnje ni lahko sprejeti.

Edini način, da prekinemo ta začarani krog, ki ohranja sovraštvo do samega sebe, je, da:

  • si nehamo prizadevati, da bi sebe spremenili zato, da bi ugajali drugim!

Začnite se opazovati in ugotovite: kako manipulirate, se prenarejate in zatajujete sami sebe, v skladu s tistim, za kar mislite, da drugi pričakujejo od vas; in kako s tem zgubljate zvezo s svojim pravim jazom. In na tem mestu še to: tako verjetno ravnate že odkar ste bili otrok!

Z opuščanjem starih vzorcev, ki vas silijo v samozanikovanje (in samosovraštvo), odpirate prostor za novo. Naj to novo pride v obliki samoljubezni.

Na tem mestu toplo priporočamo vaje neposredne ljubezni do samega sebe. Eno od njih si izposojamo iz knjige Prebujajoča svetloba, zdravilke Barbare Ann Brennan:

  • "Osredinite se na stvar ali človeka, recimo na vrtnico, žival ali otroka, na nekaj pač, ob čemer zlahka občutite ljubezen. Če je to vrtnica, si jo ogledujte in cenite njeno lepoto. Občutite strukturo njenih listov. Uživajte ob njenem vonju. občutite, kako ste povezani z njo. Kako zelo jo ljubite in kako zelo vam je všeč. Potem ko ste znotraj sebe vzbudili močna čustva ljubezni, jih prenesite nase. Se seboj počnite natančno to, kar ste počeli z vrnico. ogledujte si svoje telo, pa ne v ogledalu. Izkažite mu spoštovanje. Najprej si oglejte tisti del  telesa, ki vam je najbolj všeč, potem pa vse dele zapored. Dotikajte se ga. Občutite njegovo zgradbo. Občutite sebe znotraj. Nežno se gladite. Poduhajte različne dele telesa. Občutite, kako prijetno je. Ljubite svoje telo. Nežno ga ogovarjajte. Vajo opravljajte vsakodnevno, dokler je ne boste opravljali zlahka. Sčaosma se vam bo zazdela zelo preprosta."

Čas je, da ponovno vzpostavite intimen odnos s sabo, da se vzljubite in da odkrijte, kaj vam preprečuje, da bi bili svoj največji prijatelj. 

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan