Novak Djoković svetuje glede prehrane

Srbski teniški igralec Novak Djoković je znan po tem, da se zdravo prehranjuje. Kakšen je njegov nasvet? 

Novak Djoković svetuje glede prehrane (foto: profimedia) profimedia
8. 1. 2022

V svoji knjigi Novak piše, kako je iz fantka, ki so ga vsi klicali hipohonder in se je mučil z astmo, postal prvi in nedotakljivi lopar sveta.

"K pisanju knjige me je navdihnilo spoznanje, da lahko pokažem ljudem, kako spremeniti telo in način življenja, in vse to v samo 14 dneh. Lažje boste vstajali, imeli boste več energije, počasi boste začeli tudi izgledali drugače," že v uvodu piše Djoković.

"Od 13. leta sem se ves čas počutil napihnjeno, posebno ponoči. Prebujal sem se in zjutraj utrujen vstajal. Vedno sem bil utrujen, napihnjen, pa čeprav sem včasih treniral tudi trikrat na dan. Imel sem alergije, med zelo vlažnimi dnevi in v času cvetenja se mi je vse skupaj še poslabšalo. To je bilo zelo čudno. Napad astme ponavadi pride na začetku treninga, ne na koncu triurnega dvoboja. Prav neverjetno, kako sem zdržal tudi dve uri hudega dvoboja, tudi na izredno pomembnih tekmah, in potem se je nenadoma pojavila kriza."

"V letu dni sem odigral 97 profesionalnih tekem proti najboljšim teniškim igralcem sveta. Ko nimam tekem, treniram vsaj tri, včasih tudi pet ur na dan, v fitnesu sem vsaj uro in pol, potem vadim jogo ali tai či, in če utegnem, grem teč ali kolesarit. Kljub taki količini treningov sem bil počasen in pretežak, zato je bilo treba razmisliti, kaj je narobe. Ali sem imel štiri kilograme preveč, ker nisem dovolj treniral? Ne! Počutil sem se težkega, počasnega in utrujenega, ker sem jedel hrano, ki jo je večina. Jedel sem kot Srb (in kot Američan): veliko italijanske hrane, kot so pice, testenine, zelo veliko kruha, težke mesne obroke. Med tekmami sem pojedel kakšno čokoladico, ker sem mislil, da mi bo to pomagalo ohraniti energijo. Nisem vedel, da takšen način prehranjevanja povzroča vnetja. Telo se odzove na hrano, ki mu ne ustreza, ter pošilja znake, kot so napihnjenost, krči v črevesju in trebuhu, bolečine v sklepih."

Kaj je torej prehrajevalni nasvet Novaka Djokovića?

"Za dva tedna iz svoje diete izločite gluten (to je veliko bolj enostavno, kot mislite ...). Potem se začne dvotedenski boj z mlečnimi izdelki in sladkorjem in videli boste, kako se boste počutili. A sprememba hrane ni edino, česar se morate naučiti. Spremeniti morate tudi način, kako jeste. Poslušati morate telo, da boste videli, kakšne so sploh njegove potrebe in da mu boste dali tisto, kar potrebuje. Postali boste bolj sproščeni in veliko bolj osredotočeni."