Oranžna barva ponovno vrača vero v življenje

Obarvajmo si življenje z oranžno barvo. V teh dneh lahko simbolično okrasite svoj dom z oranžno barvo, da vam ta prinese pogum in vero v življenje.

Oranžna barva ponovno vrača vero v življenje (foto: pexels) pexels
23. 10. 2020

 

ORANŽNA BARVA

Barve so imenitne, imajo svojo moč, s katero lahko vplivajo na razpoloženje. V osnovi poznamo primarne (rumena, rdeča, modra), sekundarne (oranžna, vijolična, zelena) ter tercialne barve.

ASOCIACIJE

Oranžno barvo pogosto povezujemo z aromatičnostjo, svežino, sladkobo, soncem, vulkanom, plamenom in ognjem. 

PSIHOLOŠKI UČINEK

Oranžni žarek povečuje socialno občutljivost in obzirnost do drugih soljudi. Sprošča in osvobaja čustva ter odpravlja samopomilovanje in pomanjkanje   samospoštovanja. Vliva pogum in ponovno vrača tudi vero v življenje.

FIZIOLOŠKI UČINEK

Oranžna stimulira delovanje možganov in spodbuja delovanje srca (vendar ne vpliva na krvni pritisk). Oranžni žarek okrepi pljuča in vranico ter ustvarja občutek prijetnosti. Pospešuje prebavo in povečuje apetit, zato je primerna za opremljanje restavracij.

ZGODOVINA

Oranžna barva in poimenovanje le-te v Evropi se začne šele z uvozom pomaranč v Evropo. V 18. stoletju postane oranžna nizozemska nacionalna barva zaradi dinastije Oranje.

V azijski tradiciji oranžna simbolizira spreminjanje oz. prehajanje. Ideja prehajanja je temeljna ideja kitajskega Konfucija in pomeni vzajemno delovanje med napredovanjem in vztrajanjem.

Oranžna barva je v budizmu barva razsvetljenja - najvišja stopnja človekove popolnosti, zato je v budistični simboliki močno zastopana. Budistični menihi nosijo oranžna oblačila, oranžen pa je tudi eden najpomembnejših budističnih simbolov, simbol razsvetljenja - zlata ribica.

ORANŽNA ŽIVILA

Pomaranče, mango, papaja, marelice, breskve, buča, nektarine, korenje, oranžna paprika, koleraba, jajčni rumenjak, ingver... nam vzbujajo apetit in pospešujejo prebavo, poživijo in ogrejejo telo. Ljudje z veliko oranžne energije imajo dober tek, odlično prebavo, trden imunski sistem, so dobre volje in imajo zdravo spolno slo.

AURA SOMA IN ORANŽNA BARVA

Aura-Soma izhaja iz Anglije. Vicky Wall je v začetku osemdesetih na osnovi širokega znanja in dolgoletnega raziskovanja ustvarila barvni sistem, katerega srce so barvne stekleničke ravnovesja  imenovane »ekvilibrium«. Vsebujejo eterična olja, naravne barve in energije kristalov. So iz dveh delov: svete vode in lotosovega olja.

V barvnem sistemu Aura-soma se oranžna barva povezuje z območjem okoli popka, jajčniki, črevesjem (debelo in tanko), žolčnikom, vnosom hrane in asimilacijo ter vranico.

Povezuje pa se še z odvisnostjo, neodvisnostjo, soodvisnostjo, šokom, travmo, globokimi uvidi in ekstazo, harmonijo, lepoto, umetnostjo, predajo, seksualnostjo in zaupanjem.

Vsebina »ekvilibrium«stekleničk se nanaša na telo, kar vzpostavlja ravnovesje.

ORANŽNA BARVA IN ŽIVALI

Zajci so značilni predstavniki oranžne energije, s pomočjo katere dosežejo visoko plodnost in imajo velik spolni nagon. Opice imajo izrazito razvito oranžno energijo.

ORANŽEN ČAS LUNE

Največ oranžne energije je v ozračju v času polne lune.

ORANŽNA GLASBA

Polno zvokov saksofona, tolkal in klavirja.

ORANŽNI KRISTALI

Ognjeni opal, oranžni granat, oranžni kalcit in ahat.

ORANŽNA ETERIČNA OLJA

Mandarina, ylang-ylang, sandalovina,cimet, pomaranča.

Barve so v našem življenju ves čas prisotne in imajo na nas pozitiven vpliv.

Obarvajmo si življenje tudi z oranžno barvo.

Pripravila: Tina Čimžar

Viri:

-Chiazzari, S. (2000).Barve.Ljubljana:Slovenska knjiga.

-Kovačev, A.N.(1997).Govorica barv.Ljubljana:Prešernova družba, Vrba.

-Booth M.(1996), Aura-Soma :United States: Hay House

-Danger, E.P.(1987) The colour handbook.Aldershot:Gower.

-Jeršek, M.(2007).Totemske živali. Šmarješke toplice:Stella.