Osho: Resnično živ človek se nikoli ne počuti varno

Kakšna varnost sploh obstaja? Življenje ni mehansko in ne more ponujati varnosti oz. gotovosti. Je nepredvidljiva skrivnost. Nihče ne ve, kaj se bo zgodilo v naslednjem trenutku.

Happy young little blonde woman sits in huge pink flower lotus on water. Fantasy artistic photo. Beautiful girl in a fairy tale lake. Girl Thumbelina. Image Goddess of nature in blue mystic river fog (foto: Shutterstock Shutterstock) Shutterstock Shutterstock
30. 12. 2021

Razumem, zakaj um svobodi pravi "negotovost". Ste kdaj živeli v ječi nekaj mesecev ali let? Če ste, veste, da zapornik na dan izpustitve iz zapora začuti negotovost v zvezi s prihodnostjo. V ječi je bilo vse gotovo in določeno - vse je bilo mrtva rutina. Dobival je hrano, bil je na varnem. Ni se bal, da bo naslednji dan lačen ali da ne bo hrane - česa takega ni doživljal, saj je bilo vse določeno. Po vseh teh letih pa nekega dne ječar stopi k njemu in mu reče: "Zdaj te bomo izpustili". Začne drgetati. Onkraj zidov zapora se bo spet srečal z negotovostmi. Spet bo moral iskati in spet bo moral živeti v svobodi. 

Svoboda poraja strah. Ljudje govorijo o svobodi, vendar jih je strah. In človek še ni človek, če se boji svobode. 

Ne, nič ni varno. Niti ne more biti varno, kajti varno življenje je hujše kot smrt. Nič ni gotovo. Življenje je polno negotovosti, polno presenečenj - in v tem je njegova lepota! 

Človek nikoli ne more doseči točke, na kateri bi lahko rekel: "Zdaj živim v gotovosti." Ko rečete, da živite v gotovosti, preprosto oznanite svojo smrt. Naredite samomor. 

Življenje teče naprej in je prežeto z negotovstmi. V tem je njegova svoboda. Ne recite, da je to negotovost.

Pripravljenost biti v negotovosti je zaupanje. 

Pogum pomeni iti v neznano navkljub vsem strahovom. Pogum ne pomeni neustrašnosti. Neustrašnost se "zgodi", če ste vedno znova in vse bolj pogumni. To je najplemenitejša izkušnja poguma - neustrašnost. 

Pogum pravzaprav pomeni, da tvegamo znano za neznano, domače za tuje, udobno za neudobno. Gre za naporno romanje na neznan cilj. Človek nikoli ne ve, ali mu bo uspelo. Tvega, ampak samo kdor tvega, ve, kaj je življenje. 

Osho, Pogum

Poglejte si še: 7 situaciji, ko je vredno tvegati

Značke: osho