Otroci do 12. leta ne potrebujejo pametnih telefonov – potrebujejo pametne in prisotne starše

11. 6. 2024
Deli
Otroci do 12. leta ne potrebujejo pametnih telefonov – potrebujejo pametne in prisotne starše (foto: shuttersotck)
shuttersotck

Včeraj sem šla z mojima otrokoma na kavo v kavarno. Ko smo sedeli, je hči opazila, da mama in sin (okrog 10 let) strmita vsak v svoj telefon. Z mojima otrokoma sem se začela pogovarjati o tem, zakaj nimata svojega telefona.

Telefon nas oddaljuje od ljudi, ki so z nami

Pogovarjali smo se o tem, da večina odraslih težko nadzoruje uporabo telefona – kako naj bi to zmogli otroci in mladostniki?

Svoje mnenje sem podkrepila z nadaljnjim opazovanjem. Pri drugi mizi sta sedela sin (okrog 15 let) in oče s telefonom v roki. Pri tretji mizi par z otrokom; oče je imel v rokah ves čas telefon. Pri četrti mizi štirje prijatelji (okrog 25 let); vsak od njih strmel v svoj telefon. Na srečo smo našli eno in edino mizo, kjer sta sedeli dve starejši gospe in se pogovarjali (brez telefona).

Prosim, odložimo telefon. Telefon nas res poveže z ljudmi iz celega sveta, oddaljuje pa nas od tistih ljudi, ki so pred nami. Od ljudi, ki zares štejejo. Od otrok, ki nas potrebujejo.

Kako zelo smo zasvojeni s telefonom?

Najnovejše raziskave kažejo, da kar 40 % odraslih in kar 70 % mladostnikov priznava, da je zasvojenih s svojim telefonom. Večina jih telefon preveri več kot 300-krat na dan. Uporaba telefona sproža v možganih enake dopaminske zanke kot uporaba drog.

Uporaba telefona močno vpliva na naše duševno zdravje

Kar je še huje, pa je to, da so raziskovalci na vzorcu 28.000 mladih odraslih ugotavljali, kako starost (do 18 let), pri kateri so dobili pametni telefon, vpliva na njihovo duševno zdravje (anksioznost, agresivnost, depresivnost, samozavest, empatija …).

Ugotovili so, da kasneje, kot so dobili pametni telefon, boljše je bilo njihovo duševno zdravje. Kaj pa si vi želite za svojega otroka? Bodimo pametni. Odložimo telefon.

Avtorica zapisala je Karmen Mandl

Preberite tudi: