To besedo izbrišite iz svojega besednjaka

22. 6. 2024
Deli
To besedo izbrišite iz svojega besednjaka (foto: shutterstock)
shutterstock

Paulo Coelho, znani pisatelj in avtor svetovne uspešnice Alkimist predlaga, da nehamo uporabljati naslednjo besedo, ki nas v življenju najpogosteje omejuje.

Tekom življenja se pojavlja veliko stvari, ki nas slabi in omejuje - kot so npr. določene navade, okoliščine, zablode, razočaranja … A ne smemo pozabiti, da sami izbiramo, kako se bomo lotili vsake situacije in faze življenja. Pri tem se moramo zavedati tudi, kako močen vpliv imajo lahko na vse skupaj naše besede.

Besede, ki jih govorimo, lahko odločajo o naši usodi in resničnosti ter lahko kreirajo našo nadaljnjo pot in odločitve. Gotovo ste že slišali, da obstajajo besede, zaradi katerih lahko izgubite samozavest, se počutite šibkejše in omahujete pri nekaterih ambicijah in ciljih.

Paulo Coelho opozarja na eno izmed takšnih besed. “Najbolje je, da pozabite na obstoj besede “KAJ ČE”. Zaradi nje postanemo šibkejši in razmišljamo o drugih možnostih.”

Ko predstavimo svoj cilj in ga povežemo z besedo “če”, sami sebe omejujemo pri doseganju želenega in postanemo negotovi. Izgovarjanje besedne zveze “kaj če”, kateri sledi negativni kontekst, lahko povzroči tesnobo in slabo vpliva na razpoloženje. “Kaj če ne uspem”, “Kaj če se zgodi kaj slabega”, “Kaj če naredim napako” …

Vse te fraze se morda zdijo neškodljive in morda mislite, da služijo le izražanju dvomov, vendar zaradi njih dvomite vase in sami sebe sabotirate pri doseganju svojih sanj.

Sami sebi prevečkrat govorimo stvari, kot so: 

“Če si bom lahko kupil/a stanovanje, bom zadovoljen/zadovoljna.” 

“Če dobim povišico, bom začel/a pisati knjigo, ki si jo že tako dolgo želim.”

“Če napredujem v službi, se bom lahko poročil/a.” itd.

Če ste resnično navdušeni nad svojimi sanjami in cilji, bi se morali osvoboditi besede “če”. Res je, da je pri velikih premikih v življenju pomembno upoštevati vse okoliščine, vse skupaj načrtovati in dobro premisliti, a če nenehno dvomite in pogojujete eno željo z drugo, obstaja tveganje, da ne boste dosegli tega, o čemer sanjate - ali pa bo to veliko težje, kot če bi imeli pozitiven odnos.

Pisatelj Og Mando je dejal: “Človekova šibkost je v tem, da dovoli, da ga obsedejo zle misli. Njegova moč pa v je v tem, da lahko postane močnejši od svojih občutov.”

Vir: Sensa RS

Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice