Pismo mame, ki otrok ne bo poslala nazaj v takšno šolo...

Na Facebooku je mamica dveh otrok objavila svoje pismo, ki ga poslala razredničarki v šolo v zvezi z vrnitvijo otrok v drugi razred.

Pismo mame, ki otrok ne bo poslala nazaj v takšno šolo... (foto: pixabay) pixabay
11. 5. 2020

Pozdravljeni,

odločila sem se, da pišem kar vam, saj na mail od ravnateljice lahko odgovorim zgolj gospodu računalničarju.

Dobili smo v podpis obrazec o obisku šole v prihodnjih dneh. ZELO sem razočarana, da sem morala okrožnico o tem, kako bo izgledal pouk najti sama na spletu in se seznaniti s tem, kako se bo v šoli ravnalo z mojimi otroci.

Zame je dokument grozljiv. Zahteva, da poskrbimo (tako vi, kot jaz), da bodo moji otroci kot roboti ubogali vse, kar so si izmislili uradniki na ministrstvu. Kljub temu, da so to zgolj priporočila, verjamem, da bodo šole z vsemi strokovnjaki vred dopustile, da se dokument izvaja kot dekret.

Skoraj si ne morem zamisliti, da bi deklici prišli v šolo, kjer se odrasli obnašamo kot bedaki, ki so samostojno vstopili v koncentracijsko taborišče in s seboj potegnili še uboge otroke. Po novem si namreč šolo predstavljam točno tako.

Maske za starše učitelje in otoke starejše od 12 let?!? Kakšno sporočilo dajemo otrokom? Da so kužni? Da smo kužni starši oz odrasli? Da nam je za tiste brez mask vseeno? Da je s tistimi, ki imajo masko nekaj narobe?

Osebna distanca? Da se ne smemo dotaknit človeka, ki ga imamo radi? Da se ne smemo igrati s prijatelji? Da moramo stati dva metra stran od vsakega? Da je kužno vse, česar se otrok dotakne?

Takšnih sporočil, direktnih ali subliminalnih, ki jih tako obnašanje prinese enostavno ne MOREM dajati svojim otrokom, ker menim, da jim slabšega za normalno življenje sploh ne morem dati. In čudim se, kako lahko to sploh kdo sprejme.

"Strokovnjaki" želijo, da večkrat dnevno vnašamo v naše otroke 60-80% alkohol, skozi največji organ telesa: kožo, in vsi drugi "strokovnjaki" nimajo besede? Sploh veste, kako izgleda koža po nekaj dneh takega ravnanja? Sploh veste, da alkohol skozi kožo vstopa naravnost v žile in možgane? Pri vdihavanju pa v kri skozi pljuča? Je kdo kdaj slišal, kako škodljivo je vse to za fizično telo otroka?

Kje so psihologi, sociologi, varuhi otrok?

Želim si, da moji otroci živijo normalno. Da se jih ne zastruplja in ne razčlovečuje. Želim, da gradijo normalne odnose z normalnimi ljudmi. Želim jim, da niso ves čas prestrašeni in izolirani. Želim, da se objemajo. Želim, da delijo stvari z drugimi. Želim, da so zdravi in ne sterilni. Želim, da je z njimi nekdo, ki se ne skriva za masko in nekdo, ki ga bo objel, ko bo v stiski. Želim, da je z njimi nekdo, ki mu bo vrnil nasmeh. Želim, da so sočutni do drugih in ne da so prisiljeni stati dva metra od nekoga, ki bi potreboval njihovo bližino ali pomoč.

Z načinom obnašanja in ravnanja v šoli, kakršno napoveduje ministrstvo, so po mojem mnenju kršene mnoge otrokove in človekove pravice ter svoboščine. Morda ministrstvo lahko manipulira s pedagogi, s sociologi, psihologi itd, z mojimi otroci in menoj na tak način ne bo.

Ko ste prejšnji teden v videokonferenci v par besedah otrokom pojasnili kako bo morda izgledalo v šoli, sta naši punci prvič izvedeli kako naj bi bila šola videti po novem. Nista postavljali vprašanj, njuna reakcija je bila: NE GREM V ŠOLO!

Skušala sem jima pojasniti, podobno kot vi, da se ne ve še točno, odgovor je ostal enak. Ne morem si predstavljati, da bi prišli v šolo, želeli objeti prijateljico, vi učiteljica, pa bi morala dekleti fizično ločiti in jima razložiti, da se ne smeta objeti in izražati ljubezni. Takih stvari ne morem sprejeti in žalosti me, da kolektiv učiteljev v tej državi sprejema tako, otrokom škodljiva, navodila obnašanja.

Ker imam možnost z njima ostati doma, bomo nadaljevali s šolanjem doma. Ko šola postane zdravo okolje za zdrav duševni in psihološki razvoj mojih otrok, pa se bomo vrnili v šolske klopi.

I-nat Espera Tree

Preberite še: