Poseben dogodek na nebu - poglejte v nebo pred sončnim vzhodom!

Letošnji junij je astronomsko poseben mesec, saj se bo na jutranjem nebu navidezno poravnalo kar pet planetov: Merkur, Mars, Venera, Jupiter in Saturn. 

Poseben dogodek na nebu - poglejte v nebo pred sončnim vzhodom! (foto: profimedia) profimedia
15. 6. 2022

Temu pojavu pravimo konjunkcija planetov. Lahko ga vidite tudi s prostim očesom. Nazadnje smo bili lahko priča taki konjunkciji planetov decembra leta 2004, naslednjič pa jih bo vseh pet v navidezni poravnavi vidnih leta 2040.

Številni astronomi, opazovalci zvezd in planetov ter zgolj ljubitelji vesolja te dni vstajajo še pred sončnim vzhodom. Razlog? Konjunkcija planetov.

Merkur, Mars, Venera, Jupiter in Saturn so dobro uro pred sončnim vzhodom v smeri jugovzhoda vidni s prostim očesom in navidezno poravnani.

“Planeti so vidni junija tik pred sončevim vzhodom, torej med 4.00 in 4.30. Najdemo jih v smeri vzhod–jugovzhod. Predvsem Venera in Merkur sta precej nizko na nebu, zato moramo za opazovanje vseh planetov imeti neoviran pogled na obzorje,” pravi astrofizik in astronom dr. Jure Japelj. 

Konjunkcije niso redek nebesni pojav, a ko se pet planetov v naravnem vrstnem redu pojavi na jutranjem nebu, je to vsekakor poseben dogodek.

23. JUNIJ - VRHUNEC

Merkur bo v nadaljevanju meseca postal vse svetlejši, vrhunec pa bo konjunkcija planetov dosegla v zgodnjih urah 23. junija, ko se bo med Venero in Marsom pojavil še polmesec. Proti koncu junija bodo planeti vedno manj poravnani in do konca avgusta bosta Venera in Saturn izginila z jutranjega neba. 

Vir: N1

Preberite si še: Pomembni astrološki dogodki, ki nas čakajo v JUNIJU

in Poletni solsticij: Pozabljeni obredi naših prednikov