Preberite si zgodbo o kralju, ki je ustvaril popoln vrt

Pri iskanju popolnosti izgubimo dušo...

Preberite si zgodbo o kralju, ki je ustvaril popoln vrt (foto: profimedia) profimedia
8. 7. 2022

Kralj je odšel k zenovskemu učitelju, da bi se naučil vrtnariti. Učitelj ga je tri leta učil in kralj je imel lep, velik vrt. Tam je bilo zaposlenih več tisoč vrtnarjev in kar koli je učitelj svetoval, je kralj preizkusil na svojem vrtu.

Po treh letih je bil vrt popolnoma pripravljen in kralj je povabil učitelja, naj si ga pride ogledati.

Kralj je bil zelo živčen, saj je bilj učitelj strog. Mu bo všeč? 

Poskrbel je za vsako podrobnost. Vrt je bil lepo popoln; nič ni manjkalo. Šele takrat je kralj pripeljal učitelja.

A ta je bil že od začetka žalosten. Razgledoval se je naokoli, prehodil vrt po dolgem in počez in postajal vse bolj tesnoben. Kralj učitelja še ni videl takšnega. "Zakaj se zdi tako žalosten? Je kaj narobe?" se je spraševal.

Naposled je kralj le vprašal: "Kaj je narobe, gospod? Kaj se dogaja? Zakaj mi ne poveste? Postali ste zelo resni in žalostni. Čeprav prikimavate, vidim, da vam nekaj ni prav. Zakaj? Kaj je narobe? Ne vidim, da bi bilo kaj narobe. Vrt sem ustvaril po vaših nasvetih."

Učitelj je odvrnil: "Tako dokončan je, da je dolgočasen, mrtev. Tako popoln je, da izgubi dušo. Ostati bi moral nedokončan. Kje so odmrli listi? Ne vidim enega samega lista!" Vse suhe liste so odstranili - na potkah ni bilo suhega listja. Tudi na drevesih ni bilo starega, oreumenelega listja.

Kralj je dejal: "Svojim vrtnarjem sem naročil, naj ga odstranijo in poskrbijo za to, da bo vrt kar se da popoln."

Učitelj pa je pojasnil: "Zato je videti tako pusto, umetno. Božje stvari niso nikoli dokončane." In odhitel je iz vrta.

Poiskal je suhe liste, ki so bili na kupu. Nekaj jih je prinesel nazaj v vedru in jih vrgel v zrak, da jih je odpihnil veter in se začel igrati z njimi. Listi so začeli poplesovati po potkah, učitelj pa je navdušeno dejal: "Poglej, kako je v trenutku oživel tvoj vrt!"

S suhim listjem se je pojavil tudi zvok - glasba suhih listov in vetra, ki se je poigraval z njimi. Vrt je imel zdaj šepet; sicer je bil pust in mrtev. Tista tišina ni bila živa.

Pogosto tudi v življenju iščemo popolnost, ob tem pa izgubimo dušo. Dovolite si, da imate napake ter da vaša rast ni "dokončana". Dovolite si, da je v vašem življenju listje, saj vam bo ravno to dodalo tisto, kar potrebujete, da zares živite.

Prirejeno po: Osho - Ustvarjalnost