Dolgčas je ena od najpomembnejših stvari v človeškem življenju (Osho)

Dolgčas je ena od najpomembnejših stvari v človeškem življenju. Obstaja samo, ko se um vse bolj približuje razsvetljenju.

Dolgčas je ena od najpomembnejših stvari v človeškem življenju (Osho) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 6. 2022

Dolgčas pogosto kaže na to, da ste se začeli zavedati jalovosti življenja, njegovih vzorcev, ki se nenehno pojavljajo. Vse ste že storili - zgodilo pa se ni nič. Vse poti ste že opravili - iz njih se ni izcimilo nič. Dolgčas je prvi znak, da v vas vznika mogočno razumevanje jalovosti, nepomembnosti življenjskih poti in življenja samega.

Na dolgčas se lahko odzovete na dva načina.

Prvega uporabljajo običajni ljudje - bežijo pred dolgčasom, se mu izogibajo, se mu ne zazrejo v oči, se ne spoprimejo z njim. Skrbijo za to, da so vedno korak pred njim, zatekajo se k stvarem, ki jih lahko obsedejo, tako zavzeto se ubadajo z njimi.

Zato so ljudje izumili alkohol in mamila. To sta eni od možnosti, kako ubežati dolgčasu. Vendar ne morete zares ubežati; lahko se mu samo nekaj časa izogibate. Dolgčas se bo vedno znova vračal, in vse glasnejši bo. Ni nekaj, čemur bi se lahko izognili; je del človeške rasti.

Drugi odziv je, da se z zadevo sprijaznete, meditirate o njej, ste z njo, postanete ona. Pri meditaciji se kar dolgočasite, vendar ne bežite pred dolgčasom; ostanite budni in pozorni. Zadevo opazujte, bodite ji priča. V dolgčas se je treba zazreti.

Če se zazrete v dolgčas, ne da bi pobegnili, sledi eksplozija. Ko nekega dne zrete globoko v dolgčas, nenadoma prodrete v svojo lastno ničnost. Dolgčas je samo ovoj, posoda, ki vsebuje vašo notranjo ničnost. 

Da bi bili kos dolgčasu, potrebujete ogromno poguma.

A ravno v soočenju je skrvinost; če ga sprejmete, se dolgčas vse bolj krepi, postaja bolj intenziven, potem pa doseže vrh. Nič ne traja večno - obstaja točka, ko se kolo obrne. Če lahko dosežete skrajni vrh, sledi sprememba, preobrazba - razsvetljenje, satorij, kakor koli pač pravite temu.

Če dosežete vrh, sledi preobrat. In ko pride to tega, v vašo bit vstopi svetloba - vi izginete, svetloba ostane. In z njo tudi užitek. Prežeti ste z radostjo; vas ni, ste samo polni radosti brez razloga. Radost preprosto prekipeva v vaši biti.

Ne glede na to, kaj počnete, se prej ali slej začnete dolgočasiti.

Običajen človek je vesel z razlogom - zaljubil se je v nekoga in je ob tem vesel. A njegova radost je trenutna. Jutri se bo tega človeka naveličal in začel bo iskati drugega. Običajen človek se veseli, ker je dobil nov avtomobil, a jutri bo iskal novo vozilo. Nikoli ne dojame bistva - nikoli ne spozna, da se na koncu vedno začne dolgočasiti.

Vsako dejanje prinese dolgčas. In kaj ostane potem? Ostane samo dolgočasje, o katerem pa je treba meditirati. Ni mu mogoče ubežati.

Poglobite se v dolgčas in odkrijte, kam vas vodi. Prej ali slej vas bo pripeljal do razsvetljenja.

Prirejeno po: Osho - Radost