Šele, ko se nehate obremenjevati z mnenjem okolice, lahko izkoristite svoj polni potencial

Pogosto se tako zelo obremenjujemo z mnenjem drugih in poskušamo navdušiti okolico, da nas to popolnoma ohromi do točke, ko nam prav vsaka stvar spodleti.

Šele, ko se nehate obremenjevati z mnenjem okolice, lahko izkoristite svoj polni potencial (foto: Profimedia) Profimedia
16. 11. 2022

Obstaja slovita zenovska zgodba: 

Zenovski učitelj je ustvarjal sliko, njegov najboljši učenec pa je sedel ob njem, da bi mu povedal, kdaj bo umetnina popolna. Učenca je skrbelo, učitelja pa tudi, kajti učenec še nikoli ni bil priča temu, da bi učitelj naredil kaj nepopolnega.

Ampak tistega dne so začele iti stvari po zlu. Učitelj se je trudil, in bolj, kot se je trudil, večjo "packo" je ustvarjal. 

Učitelj se je trudil, neznansko trudil. Učenec je sedel ob njem ter vedno znova neodobravajoče zmajeval z glavo: "Ne, to ni popolno." Učitelj je delal vse več napak.

Naenkrat mu je začelo primanjkovati črnila, zato je dejal učencu, naj gre pripraviti še več črnila. Ko je bil učenec zunaj, kjer je omenjeno pripravljal, je učitelj ustvaril mojstrovino.

Ko se je učenec vrnil, je osuplo dejal: "Učitelj, to je vendar popolno! Kaj se je zgodilo?"

Učitelj se je zasmejal in odvrnil: "Ozavestil sem eno stvar - tvoja navzočnost, že sama misel, da je nekdo ob meni, ki mi lahko ploska ali me obsoja, reče 'ne' ali 'da', je zmotila moj notranji mir. Zdaj me to ne bo nikoli več zmotilo. Spoznal sem, da slika ni bila popolna zgolj zato, ker sem jo skušal narediti popolno."

Tako je pogosto v življenju. V trenutku, ko se začnete obremenjevati z mnenjem drugih in se trudite, da nekaj naredite popolno, vam spodleti. Če se pa sprostite in namesto na druge osredotočite nase, boste dosegali izjemne rezultate.

Skušajte nekaj narediti popolno, pa bo ostalo nepopolno. Zadevo opravite naravno, pa bo vedno popolna. Narava je popolna; trud je nepopoln. Kadar se preveč naprezate in obremenjujete z rezultatom, uničujete. 

Prirejeno po: Osho - Ustvarjalnost