Soteskanje: Ko spoznavam naravo, spoznavam sebe

Poletje je čas za vodne radosti in aktivnosti. Če se jih poslužujete, je to odlična priložnost za razmišljanje o vodi. Voda pa nas naravno vodi k razmišljanju o... čustvih. 

Soteskanje: Ko spoznavam naravo, spoznavam sebe (foto: Ana Vehovar) Ana Vehovar
13. 8. 2021

Ker se še vedno ne zavedamo povsem, da je človek zgolj delček narave in ne njena svetleča krona, je dobro večkrat iti v njeno kraljestvo in se opomniti. 

Obstaja nešteto načinov, preko katerih se lahko povežemo z naravo. Danes vam predstavljamo enega morda malce bolj nenavadnega...

Ste že slišali za kanjoning ali soteskanje? 

Gre za izjemno zanimivo aktivnost v naravi, kjer lahko zares spoznaš (in začutiš) gorske vode, saj se skoraj zliješ z njimi. Med soteskanjem se sprehajaš po hudourniških potokih, se spuščaš po naravih toboganih, se z vrvjo spustiš čez visoke in manj visoke slapove ali pa skačeš v modro-zelene tolmune ter plavaš v bistri vodi. 

Soteskanje ali kanjonig je lahko izjemno zabavna in adrenalinska izkušnja, zaradi katere se počutiš bolj živega ali živahnega v življenju. Pusti nepozaben spomin in nov pogled tako na soteske kot na naravo. Doživiš nekaj povsem novega. In že preko tega ti da veliko. Lahko pa ti da še več... 

Voda gre vedno globlje 

Ko spoznavam vodo, spoznavam sebe. Saj smo ljudje vendar več kot polovica sestavljeni iz vode.

Sama imam precej veliko strahospoštovanje do sile vode. Morda me je od vseh stvari najbolj strah prav njene sile. Med soteskanjem pa se lahko soočam s tem strahom in vzpostavljam nov odnos do vode.

Voda na našem planetu predstavlja čustva in čutenje

Me je v resnici morda strah sile lastnih čustev in ne toliko vode? Kdo ve. A kot vemo, je voda poglavitna sestavina živih bitij in predstavlja približno 70 - 85 odstotkov človekove telesne teže. Približno enako odstotkov površine Zemlje je pokrite z vodo. Zgolj naključje? Ali pa ključ, preko katerega lahko dojamemo, da se vse naše notranje dogajanje odslikava v naravi. Voda, ki se pretaka v nas, ni ločena od vode, ki teče okrog nas. Vedno lahko rišemo vzporednice med seboj in naravo, če jih le opazimo. In verjamem tudi, da lahko z budim očesom (ušesom in srcem), v modrosti narave vedno najdemo odgovore na vprašanja, ki se nam zastavljajo na poti. In prav zato imam rada različne aktivnosti v naravi, ki me spodbudijo k refleksiji. 

Vodo lahko opazujemo kjerkoli in se od nje učimo, kaj pomeni samo biti, teči in se ne upiratiNaj bo to soteskanje ali pa samo sedenje ob reki ali potoku, voda nas vedno opomne, da je prav ona ključna za obstoj življenja na Zemlji, a prav toliko so pomembna tudi čustva, katerih simbol je. 

Voda nas uči, da je čutiti dar. Da je življenje kot valovanje vode. So solze in smeh. Žalost in radost. Spuščanje v globine in dvigovanje v višine. 

Zato najdite svoj stik z vodo. Najdite stik s svojimi čustvi. 

In kot sem se naučila tudi v kanjonu, takrat, ko skočiš v temno globino, si tik pred tem, da zaplavaš proti svetlobi.  

Ana Vehovar

Če vas zanima kanjoning v Bovcu, pa si oglejte možnosti TUKAJ.