Zakaj nekdo stiska čeljust?

10. 2. 2024
Deli
Zakaj nekdo stiska čeljust? (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Ste vedeli, da se za napetostjo v čeljusti pogosto skriva več, kot se zdi na prvi pogled? V tem članku bomo raziskali, zakaj se napetost pogosto kopiči v čeljusti ter kakšen pomen ima, če se s to težavo pogosto srečujete.

Zadrževanje čustev 

Pomislite, kdaj običajno napnemo čeljust in stisnemo zobe? Kadar bi nekomu morali nekaj jasno in glasno povedati ali zabrusiti, pa se raje zadržimo. Občutek pritiska v čeljusti običajno kaže na zadrževanje čustev, ki bi jih morali izraziti, pa tega nismo naredili, ker nas je bilo strah, kako se bo odzvala okolica.

Čeljust je pomembna mišica, ki nam omogoča žvečenje, govorjenje in dihanje. Povezana pa je tudi z našim čustvenim stanjem; ko določena agresivna čustva zadržimo v sebi, to lahko povzroči napetost v zadnjem delu vratu in ramenih ter glavobole, ker vpliva na pretok krvi. Eden glavnih razlogov za napetost v čeljusti je torej zadrževanje čustev. Toda v resnici teh občutkov nočemo zadrževati v svojem telesu, saj lahko povzročijo bolezni.

Stiskanje čeljusti je pogosto znak nerazrešenih čustvenih stisk in travm. Pogoste posledice potlačenih čustev v glavi vključujejo še tenzijski glavobol in migreno. Telo zadržuje čustva, dokler niso primerno sproščena iz telesa, če tega ne storimo, to lahko privede do kroničnih napetosti v telesu in bolečin.

Ko občutite napetost v čeljusti, to pomeni, da se morate naučiti, kako bolje izraziti energijo, ki je v vašem telesu. Če opazite, da je vaša čeljust pogosto napeta, je morda čas, da poiščete strokovno pomoč in raziščete česa ne izražate, zakaj in komu.  

Prvi korak do rešitve je zavedanje, zakaj to počnemo

Včasih zadržujemo bremena v sebi več let ali celo desetletij, ne da bi se tega zavedali, dokler nas nekdo ne opozori ali se ne znajdemo pred vprašanjem, ki je povezano s tem. Dobra novica je, da ko spoznamo, kaj se dogaja v nas (in okoli nas), ukrepanje glede teh težav postane veliko lažje.

Prirejeno po Awakeningstate.com

Preberite tudi: