Sveta ne vidimo takšnega, kakršnega je, temveč takšnega, kakršni smo sami

S svojim razmišljanjem zmoremo ustvarjati svojo realnost. To je dar, ki ga imamo le ljudje.

Sveta ne vidimo takšnega, kakršnega je, temveč takšnega, kakršni smo sami (foto: Profimedia) Profimedia
15. 7. 2022

Albert Camus je nekoč zapisal: "Sredi zime sem ugotovil, da je v meni nepremagljivo poletje." 

Dokler nimamo težav, ki naš um napolnijo s skrbmi ter srce z bolečino, ne odkrijemo zares, kako močni smo. Takrat pa se zavedamo, da imamo vsi v sebi pogum in sposobnost za spoprijemanje celo z največjimi ovirami, ki jih življenje postavi pred nas.

Številni udeleženci mojih seminarjev po predavanju pridejo k meni in spregovorijo o izzivih, s katerimi se soočajo v življenju. Nekateri govorijo o težavah, ki jih imajo z motiviranjem zaposlenih v teh negotovih časih, drugi o notranjih hrepenenjih, tretji pa me prosijo za nasvet o tem, kako v svoje življenje vnesti ravnovesje.

Moj odgovor se vedno prične z enakim navodilom: da bi spremenili svoje življenje, morate najprej spremeniti svoje mišljenje. Kot pravi star pregovor: "Sveta ne vidimo takšnega, kakršnega je, temveč takšnega, kakršni smo sami."

Ena najboljših človeških lastnosti je sposobnost, da na težko situacijo pogledamo iz drugega zornega kota in si jo pojasnimo na modrejši, zrelejši način. Psi, mačke, opice... tega niso sposobni. Ta dar pripada samo nam in je del lastnosti, ki nas delajo ljudi.

Če okoliščine krivimo za svoje počutje, to ni nič drugega, kakor opravičevanje nas samih. Pri reševanju katere koli težave moramo imeti pogum, da presodimo svoj delež odgovornosti za položaj, v katerem smo se znašli. Moramo pa se zavedati tudi svoje sposobnosti, da težave obrnemo v svojo korist.

Največje težave v življenju razkrijejo največje življenjske blagoslove.

Prirejeno po: Robin Sharma