STROGOST do sebe - ali to pomeni, da se imate radi?

Čeprav včasih deluje, da smo strogi do sebe takrat, ko se nimamo radi, je v resnici ravno nasprotno; če nam ne bi bilo mar, se ne bi trudili in bilo bi nam vseeno za pričakovanja, ki jih imamo do sebe.

STROGOST do sebe - ali to pomeni, da se imate radi? (foto: profimedia) profimedia
18. 9. 2022

Če ste do sebe strogi, to pomeni, da vam je mar

Če vam ne bi bilo mar, se ne bi trudili. Bilo bi vam vseeno za pričakovanja, ki jih imate do sebe. Ne bi preveč razmišljali in ne bi imeli tako močnega zagona.

Globoko v sebi si želite samo zasijati v svoji najboljši luči. Globoko v sebi si samo želite biti ponosni nase.

Prav je, da priznate potencial, ki ga vidite v sebi.

A ravno zato, ker se zavedate, da ste lahko boljši, ste lahko pogosto razočarani, ko vam nekaj spodleti. Morda se ob tem sprašujete: "Kaj je narobe z mano? Kako sem lahko to naredil/a? Zakaj se nisem odločil/a drugače?"

Poznam takšna vprašanja, ker sem si jih velikokrat postavljal tudi sam. 

Do sebe sem bil strog do točke, da sem postal žaljiv. Razvil sem toksičen odnos do sebe. Prišel sem do te mere, da sem se spraševal o svoji vrednosti, identiteti ter celo željah. Prepričeval sem se, da moje sanje sploh niso pomembne.

Takšen odnos je bil naporen in srce parajoč. Imel sem občutek, da moram biti vedno popoln, produktiven ali "dovolj dober", sicer se moram soočiti z lastno osornostjo.

Želim si, da bi prej razumel, da sem na ta način sam sebe zlorabljal, ne spodbujal.

A bolje pozno, kot nikoli. Sčasoma sem tudi jaz prišel do pomembnih spoznanj in ozavestil, da si lahko ponudim drugačno ljubezen.

Prvi korak pa je bilo spoznanje, da mi je v resnici mar zase. Da sem strog do sebe zato, ker se imam rad. Da se nenehno trudim samo zato, ker v sebi vidim potencial.

Pogosto do te strogosti pride zato, ker smo je bili deležni v otroštvu. Včasih so tudi naši starši, učitelji in drugi strogi, ker si v bistvu želijo, da izkoristimo vse svoje talente. Vendar danes smo odrasli in ni nam več treba ravnati tako. Čas je, da prekinemo vzorec in si omogočimo resnično ljubeč odnos do sebe.

Danes si ne škodim več. Ne tepem se, ko naredim napako ali ko ne izpolnim svojih pričakovanj. Vem, kako si lahko pomagam in kaj lahko naredim, da se ne pahnem v tesnobo, slabo vest in pretirano razmišljanje.

To ne pomeni, da nisem več pod stresom ali da nikoli nisem razočaran, preobremenjen ali zaskrbljen - to samo pomeni, da znam sprejemati svoje občutke in obenem ne pustim, da bi me okupirali.

Danes imam na voljo učinkovita orodja, ki me podpirajo takrat, ko mi postane težko. In to je vse kar potrebujem. Nimamo življenja brez težav, imam pa um, ki je ob težavah razumevajoč in potrpežljiv.

Prirejeno po: Jovanny Ferreyra