Tu je jesensko ENAKONOČJE: prižgite notranji ogenj, pripravite se na mirovanje

Jesensko enakonočje bo nastopilo danes ponoči, 23.09.2021 ob 03:03. S tem se poletje dokončno poslavlja, leto pa se obrača v svoje introvertirano in meditativno obdobje leta. 

Tu je jesensko ENAKONOČJE: prižgite notranji ogenj, pripravite se na mirovanje (foto: Profimedia) Profimedia
22. 9. 2022

Ta del leta je namenjen uravnoteženju dneva in noči ter svetlobe in sence, ki je prisotna v vsakemu izmed nas.

S tem, ko se dnevi začnejo krajšati in se v času do zimskega solsticija pojavlja vse več teme, se podobno tudi v nas odvija ta proces soočenja s temo in bolj pasivnimi meseci ter energijami,  ki od nas zahtevajo več mirovanja.

Kako razumemo in sprejmemo svojo temo pa je tudi eden od ključnih procesov v psihoterapiji, v Jungovskem smislu povezanih s soočenjem z lastno senco in kompleksi ter njihovo integracijo.

Jesensko enakonočje je tako začetek notranje priprave na ponovno rojstvo, ki ga simbolizira zimski solsticij.

Jesen v večini primerov povezujemo z žetvijo, trgatvijo in obiranjem zrelih sadežev. Rimljani so imeli recimo v tem času festival imenovan Pomona, ki je bil posvečen boginji sadežev in vsega živega.

Najstarejši mit, ki je povezan z jesenjo pa je mit o Kori in Perzefoni. Perzefona oziroma Kora je Hadova žena in jesen je tisti čas, ko se vrne v podzemlje nazaj k svojemu možu Hadu. V času, ko je Perzefona pri Hadu njena mati Demetra zaradi žalovanja Zemlji ne dovoli, da bi obrodila in imamo zato v naravi pol leta mirovanja do naslednje pomladi, ko spet pride za polovico leta na površje.

Se pravi, dobrodošla Perzefona in lep pozdrav Kori do naslednje pomladi.

Prižgite notranji ogenj, pripravite se na mirovanje!

Povzeto po: Psihoterapija in svetovanje mag. Manca Švara