Kaj pomeni, če vas ugrizne mačka?

13. 1. 2024
Deli
Kaj pomeni, če vas ugrizne mačka? (foto: shutterstock)
shutterstock

Preverite, kaj vam sporoča vaša mačka, ko vas ugrizne.

Če ste lastnik mačke, najbrž dobro veste, kako hitro se lahko ljubeče božanje spremeni v oster ugriz. Še pred nekaj trenutki je mačka veselo predla, potem pa v vašo roko iz nenada zagrizla svoje zobe. Kje lahko najdemo vzrok takšnega vedenja?

Igrivi ugriz

Mačke se rade igrajo in vadijo “lovljenje” na ljudeh. Kot mladički jim to pomaga tudi pri procesu izraščanja zob. Ker so naravni lovci, potrebujejo reden izhod iz stanovanja, da lahko zadovoljijo svoje potrebe po zasledovanju in lovljenju plena. Ne samo, da je to odlična vaja (koristna pri boju proti pridobivanju telesne teže), ampak je tudi zdrav ventil za izločanje vseh frustracij, energije in lovskega nagona. Če svoji mački ne zagotovite ustrezne stimulacije, vas lahko začne uporabljati kot priročno igračo za lovljenje in grizljanje. 

Ugriz med božanjem

Zelo pogosto se zgodi, da mačka med božanjem kar naenkrat ugrizne človeško roko. Lastniki v takšnih primerih menijo, da je bil ugriz popolnoma neizzvan, a resnica se pogosto skriva drugje. Mačke nam svoja čustva velikokrat sporočajo skozi govorico telesa, na katero nismo dovolj pozorni. Ne ugrizne z namenom, da bi vas poškodovala - to je samo jasen znak, s katerim vam sporoči, da ima dovolj božanja. 

Ugriz ljubezni

Ugrizi, ki simbolizirajo naklonjenost mačk, so majhni in neboleči. Strokovnjaki menijo, da se mačke tega naučijo od njihovih mater, ki svoje mladiče med negovanjem pogosto rahlo grizejo, pri čemer gre bolj za igrivo in ljubeznivo grizljanje.

Agresivni ugriz

Če je mačka razburjena, prestrašena ali se počuti ogroženo, vam bo to običajno dala vedeti tako, da bo napihnila svoj kožuh, upognila hrbet in začela sikati. V tem stanju vam sporoča, da se umaknete. Približevanje bo več kot verjetno povzročilo ugriz. Raziskave so ugotovile, da so mačke in druge domače živali nagnjene k ugrizom takrat, ko so pod stresom. Včasih to lahko povzročijo tudi naravne nesreče ali močna neurja.

Kako bolje razbrati mačjo komunikacijo

Telesna govorica mačke je običajno zelo subtilna, a jo lahko opazite, če ste pozorni. Njeni opozorilni znaki, da ima dovolj oz. je prekomerno stimulirana, so naslednji:

  • vihtenje in trzanje repa
  • sploščena ušesa
  • trda in napeta drža
  • brki usmerjeni naprej
  • razširjene zenice

Če niste vzroka za mačkin ugriz niste prepoznali v nobeni izmed zgoraj naštetih možnosti, pri svoji mački pa opažate še nekatere druge spremembe (npr. prekomerno izpadanje dlake, spremembe v apetitu, skrivanje, povečano sikanje ali renčanje ipd.) pa je možno, da je vzrok za njeno vedenje bolečina. V tem primeru je mačko najbolje peljati na pregled k veterinarju.

Vir: Petcube.com

Voditeljica Ana Vehovar se je v epizodi Sensa podkasta pogovarjala z Manco Košir, ki je spregovorila o smrti in življenju.

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode