Zgodba o konju: Bremena vas lahko pokopljejo ali dvignejo - izbira je vaša

Preberite navdihujočo zgodbo o konju, ki je s svojim odzivom na stisko rešil svoje življenje.

Zgodba o konju: Bremena vas lahko pokopljejo ali dvignejo - izbira je vaša (foto: profimedia) profimedia
21. 12. 2022

Neki kmet je imel že starega in skoraj slepega vlečnega konja. Nekoč je v nesrečnem trenutku neprevidnosti konj padel v globoko jamo blizu vasi.

Kmet je slišal njegovo rezgetanje in stekel pogledat, kaj se dogaja. Hudo mu je bilo, ko je zagledal svojega zvestega prijatelja v tem stanju. Poskušal ga je izvleči ven, z vsemi močmi je vlekel za vajeti in se na vse pretege trudil, da bi mu pomagal.

A nikakor ni šlo, bilo je nemogoče. Po tem, ko je položaj skrbno pretehtal, je ugotovil, da uboge živali ni mogoče rešiti in da bo najbolje, če konja čim prej odreši muk.

Na pomoč je kmet poklical sosede in jim razložil situacijo. Želel je, da mu pomagajo hitro zakopati konja v jamo, da bi žival čim manj trpela.

Vsi so bili pripravljeni prispevati svoje roke, lopate in čas, da bi konju pomagali. Sprva je žival divje zarezgetala, kadar ji je na pleča padla lopata prsti.

Ko pa so kmet in njegovi sosedje še naprej metali prst v jamo, je konj spoznal, da se lahko s sunkovitim gibanjem zemlje otrese. Znova in znova je nanj padala prst, on pa se je je znova in znova otresel.

Prst se je kopičila na dnu jame, konj pa jo je s tresenjem in cepetanjem nehote poteptal v čedalje višja tla.

Naj so bili udarci padajoče zemlje in kamenja še tako boleči, naj je bil položaj še tako skrb vzbujajoč, je konj premagoval paniko in se otresal, tla pod njegovimi nogami pa so bila čedalje višja. Ko so ljudje spoznali, kaj se dogaja, jih je to spodbudilo, da so zagnano stresali zemljo na konja in mu tako pomagali priti iz jame.

Prišel je trenutek, ko je jama bila že tako polna prsti, da je moral konj narediti le še en korak, pa je bil zunaj. Prst, ki so jo metali nanj, da bi ga pokopali, se je zaradi načina, kako se je nagonsko odzval na stisko, sprevrgla v njegovo rešitev.

Kmet je spoznal, da se lahko od svojega konja veliko nauči, in tako je začel tudi s sebe odmetavati vsa bremena, ki jih je nosil na plečih in se dvigati nad težave.

Vsako breme, vsaka ovira, vsaka stiska, vsaka težava, s katero se spopademo, nas lahko pokoplje ali nas dvigne. Naša izbira je, kako se bomo v situaciji odzvali.

Prirejeno po: Jorge Bucay