3 vodni rituali in meditacije ob morju, slapu, reki ali potoku

10. 7. 2024
Deli
3 vodni rituali in meditacije ob morju, slapu, reki ali potoku (foto: profimedia)
profimedia

Rojeni smo bili v vodi, naša telesa so sestavljena iz vode. Ni čudno, da nas tako privlači – v vseh svojih oblikah. 

Wallace J. Nichols, avtor knjige Blue mind, je dolga leta raziskoval vpliv vode, še posebej divjih voda, na naše možgane in ugotovil, da nas voda pomirja in osrečuje.

Z vodo se umivamo, obenem pa se lahko z njo tudi globlje energetsko očistimo. V mnogih kulturah jo uporabljajo v ritualih. Tudi naši slovenski predniki so se hodili ritualno umivati v potoke, pa na točke, kjer se dve reki združita itd.

Predstavljamo tri možnosti, s katerimi si lahko pomagate, kadar ste brez energije ali žalostni in brez motivacije. 

3 rituali ob vodi

1.  Morje

Unsplash.com

Pojdite do obale, z bosimi nogami zakorakajte v pesek. Začutite, kako objema vaše prste na nogah. Razširite jih in bodite pozorni na vse občutke, ki jih doživljajo vaša stopala, ko med prsti drsi pesek.

Nikar pa ne pozabite tudi globoko vdihniti morski zrak. Negativni ioni, ki jih sproščajo valovi, ki butajo ob obalo, naj bi izjemno pomirjujoče delovali na naš živčni sistem, obenem pa naj bi izboljševali naše razpoloženje.

Če želite nekaj odvreči, se podajte v vodo. V misli prikličite osebo, dogodek … karkoli bi radi pustili za seboj in se nato potopite v morje s celim telesom. Občutite, kako voda boža vašo kožo, opazujte, kako se spreminja temperatura morja in vašega telesa, ko plavate in ko pomolite glavo iz vode …  Morje nas obnavlja in čisti auro. Nosite s seboj ta občutek prečiščenosti tudi skozi celo leto. Tudi pozimi si lahko ta občutek prikličite v spomin vsakič, kadar boste brez energije. 

2.  Potoki in reke

pixabay

Reke in potoki imajo posebno zdravilno očiščevalno energijo. Dovolj je že sprehod ob potoku ali reki. Voda teče iz izvira proti izlivu, se zadeva ob kamenčke, ovinkari, preskakuje ovire, ustvarja vrtince in nosi s seboj vse, kar zaide vanjo.

Privoščite si meditacijo ob reki ali potoku. Sedite na nabrežje in zaprite oči. Poslušajte zvok potoka ali reke, ki pleše v svojem toku. Odprite oči in poglejte okrog sebe. Vadite čuječnost tako, da se povsem skoncentrirate na svojo okolico; na tok vode, na zvok vode, na občutke v telesu, na tisto, kar se vam prikazuje v daljavi... 

3.  Slap

Unsplash.com

Slapovi zagotovo sodijo med najlepša čudesa narave. Postavite se poleg deroče vode in spremljajte njen mogočen tok od vrha do dna. Nato zaprite oči. Poskušajte zaznati vse senzacije, ki se ponujajo. Pozorno prisluhnite vsem niansam zvoka, ki ga ustvarjajo kamenje, voda in veter. Če je mogoče, podržite dlan pod slapom in usmerite pozornost na svoje telo. Kako vaša koža doživlja pljuskanje vode? Je tok premočan? Vas boža? Poškropite si obraz ali pa si samo v mislih predstavljajte, kako ta slap teče skozi vaše telo in vas prečiščuje. Očistite se s pomočjo neokrnjene narave. Nato odprite oči in nekaj trenutkov postojte ob slapu, hvaležni za novo doživetje.

vir: Spirituality Health 

Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice