Kako vpliva na spanec, če imate med spanjem telefon na nočni omarici?

23. 4. 2024
Deli
Kljub vsem pozitivnim stvarem, ki jih prinaša ta napravica, ko nežno počiva na vaši nočni omarici, obstaja veliko negativnih načinov, na katere vpliva na vaš spanec. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Telefon je tam, da vas zabava pred spanjem. Je tam, da predvaja pomirjujoče zvoke dežja, ko ne morete zaspati. In je tam, da vas zjutraj zbudi. Ampak kljub vsem pozitivnim stvarem, ki jih prinaša ta napravica, ko nežno počiva na vaši nočni omarici, obstaja veliko negativnih načinov, na katere vpliva na vaš spanec.

Obstaja veliko študij, ki so pokazale, kako uporaba telefona tik pred spanjem pogosto vodi do težav s spanjem, vključno s tem, da je težko zaspati. To je deloma zato, ker je pošiljanje sporočil, brskanje po družabnih omrežjih in branje člankov stimulativno. Tudi če le ležite v postelji in mirno brskate po navdihujočih fotografijah, še vedno uporabljate svoje možgane in se angažirate na način, ki običajno ne spodbuja spanja.

Če imate telefon v bližini, ko zaspite, je tudi bolj verjetno, da boste hitro pogledali službeno e-pošto, začeli brskati po Facebooku ali preverili novice. Poleg tega lahko večerna uporaba telefona poveča občutek pritiska, da morate biti na voljo ves čas, kar vas lahko spravi v stres.

Še slabša pa je, po mnenju strokovnjakov, tista nadležna modra svetloba, ki seva iz zaslona. Ko gledate v telefon, ta namreč oddaja modro svetlobo, ki preprečuje vašemu telesu, da bi proizvedlo melatonin, hormon, ki uravnava spanec. Brez tega se boste morda znašli budni ure in ure (morda s telefonom v roki) ali se zbudili utrujeni.

Zato strokovnjaki za spanje priporočajo, da telefon odložite približno eno uro prej, preden greste v posteljo, saj bo to vašemu telesu dalo dovolj časa za proizvodnjo melatonina. To navado je lahko težko prekiniti, toda če počasi zamenjate igranje s telefonom z dejavnostmi brez zaslona, kot je branje knjige ali ukvarjanje s sproščujočim hobijem, boste opazili veliko razliko v vašem spanju.

Ampak tudi če ste nekdo, ki ponoči ne pogleda veliko na telefon, je že samo njegova bližina dovolj, da moti spanec. Če zazvoni ali vibrira, bo to opozorilo vaše telo, da se zbudi, namesto da bi se sprostilo v miren spanec. Upoštevajte, da je lahko tudi način vibriranja problematičen, če je telefon ob vas, saj lahko zvok vibriranja še vedno zmoti vaš spanec.

In to velja tudi, če izklopite vsa obvestila in ga daste na tiho. Ko prejmete sporočilo in se vaš telefon osvetli v temni sobi, lahko ta majhna količina svetlobe še vedno preide skozi vaše veke in vas zmoti med spanjem. Morda se ne boste spomnili, da se je to zgodilo, vendar boste opazili stranske učinke motenega spanca, kot je splošen občutek utrujenosti zjutraj.

Telefoni oddajajo tudi mikrovalovno sevanje, ki prav tako moti bioritem in zmanjšuje kvaliteto spanca, kar lahko na dolgi pripelje do resnih zdravstvenih težav. 

Kljub stresu, svetlobi in hrupu pa morate priznati, da obstaja kar nekaj prednosti, če imate telefon ponoči blizu. Telefoni imajo budilke, kar vam omogoča, da se zbudite pravočasno, in takoj prejmete nujna sporočila. Lahko je tudi prijetno predvajati prej omenjene pomirjujoče zvoke dežja, ko zaspite.

Toda najdete lahko tudi kompromis. Če želite te prednosti, boste morda želeli obdržati telefon v isti sobi, vendar na razdalji, kjer ga ne morete doseči iz postelje. To vam bo preprečilo, da bi ponoči segali po njem. In manj verjetno je, da bo kakršna koli svetloba motila vaše oči. Vklopite lahko tudi letalski način, pri katerem telefon ne oddaja mikrovalov.

Tako kot pri vsem drugem je treba najti ravnovesje. Če želite telefon izklopiti ali ga pospraviti v drugo sobo in se zanašati na staromodno budilko, to storite. Če ga želite imeti v spalnici, ga obrnjenega navzdol položite vsaj en meter ali več stran od sebe. 

Povzeto po Bustle.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu