Če res LJUBITE svojega partnerja, mu čim pogosteje postavite TA vprašanja

14. 5. 2024
Deli
Dober partnerski odnos zahteva usklajevanje na mnogih ravneh, ne le klepetanje o drobnih podrobnostih vašega vsakdana. (foto: Biggalleryimage)
Biggalleryimage

 Želja po dobri komunikaciji in dejansko komuniciranje sta dve različni stvari.

Dober partnerski odnos zahteva usklajevanje na mnogih ravneh, ne le klepetanje o drobnih podrobnostih vašega vsakdana.

Zato partnerju čim pogosteje postavite naslednja vprašanja.

"Kako se danes počutiš?"

Ne "Kaj se je zgodilo danes?", ampak "Kako se počutiš?". To vprašanje postavite, medtem ko partnerja gledate naravnost v oči. Če menite, da se z njim dogaja nekaj, o čemer bi morala govoriti, se ga pri vprašanju nežno dotaknite in mu iskreno povejte: "Želim vedeti, kako se počutiš."

"Ali lahko kaj naredim, da ti pomagam?"

Opazite, kdaj je vaš partner preveč zaposlen in pod stresom. Postavite mu to vprašanje in bodite pripravljeni na ukrepanje ob kakršni koli prošnji za pomoč. Če živite z nekom, ki ima navado vse narediti sam, ga primite za roko, mu poglejte v oči in recite: "Želim ti pomagati pri tem. Kaj lahko storim?"

Preberite 4 skrivnosti za partnerstvo brez stresa! Kliknite tukaj.

"Kaj je zate pomembno?"

Ko veste, da vaš partner razmišlja o pomembni odločitvi, mu postavite to vprašanje. Vprašate ga lahko tudi: "Kaj si želiš?" Pomembno je, da poznate njegov iskren odgovor na to vprašanje, zato da razumete njegov način razmišljanja in potrebe. S postavljanjem tega vprašanja ga boste spodbudili, da premisli in spregovori o tem, kaj mu je najbolj pomembno.

"Kaj bi rad/a počela?"

To vprašanje postavite med prostim časom, pri načrtovanju zmenkov, obisku restavracije ali pogovoru o globljih ciljih in usmeritvi v življenju. Vprašate lahko tudi takole: "Če bi lahko počel/a, karkoli želiš, kaj bi to bilo?" Ko poznate cilje in sanje svojega partnerja, mu lahko pomagate, da jih uresniči.

"Kako te lahko podprem?"

To vprašanje je še posebej pomembno, kadar veste, da vaš partner preživlja težko obdobje. Morda gre za izziv, s katerim se spopada sam, ali pa gre za življenjsko oviro, s katero se soočata skupaj. Izvedite, kaj vaš partner potrebuje, da se bo počutil podprt, nato pa storite čim več, kar lahko.

"Kakšne cilje bi želel/a postaviti za najino zvezo?"

Vsaj vsakih nekaj mesecev bi morali postaviti to vprašanje in resno razpravljati o njem. Obstaja več področij, o katerih lahko razmišljata pri razpravi o tem vprašanju, vključno s kariero, družino, denarjem, prijateljstvi, vajinim odnosom in osebno rastjo. Ne pozabita razmišljati tudi o duhovni rasti.

"Ali si zadovoljen/na s tem, kako se razvija najin odnos?"

To je pomembno vprašanje, o katerem bi se moral vsak par pogovoriti vsaj enkrat na leto. Preglejta, kako so se stvari med vama odvijale v zadnjih nekaj mesecih, in določita morebitne korekcije smeri, da bo vajino razmerje ostalo zdravo in izpolnjujoče.

"Česa te je strah?"

Svet, v katerem živimo, se nenehno spreminja. Zato morate vedeti, kaj skrbi vašega partnerja, in biti odprti za pogovor o njegovih strahovih, tudi če vas iste stvari ne skrbijo. Naj gre za projekt v službi, pogovor s članom družine ali stanje globalnih zadev, pomembno je, da veste, kaj skrbi vašega partnerja, zato da mu lahko pomagate omiliti njegove strahove.

"Kaj te najbolj osrečuje?"

Življenje ni vedno zabavno. Veliko časa preživimo z opravljanjem svojega dela v službi ali doma. To pomembno je, da sta ves čas vpletena v stvari, ki prinašajo srečo drugemu. Stvari, ki prinašajo največ sreče, se lahko spreminjajo v različnih življenjskih obdobjih, zato ne bodite presenečeni, ko se nekaj novega premakne na vrh vašega ali partnerjevega seznama.

"Kaj si želiš od najinega skupnega življenja?"

To vprašanje lahko zajema kratkoročne in dolgoročne cilje ter želje. Vzemite si čas, da izveste, kaj so cilji vašega partnerja, in jim namenite pozornost, ki si jo zaslužijo.

Povzeto po Yourtango.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk