Wayne Dyer: "Vsakdo, ki ga srečamo, je naš učitelj."

12. 2. 2024
Deli
Wayne Dyer: "Vsakdo, ki ga srečamo, je naš učitelj." (foto: profimedia)
profimedia

Pokojni Wayne Dyer je vedno pravil, da ve, da ga lahko vsakdo, ki ga sreča, kaj nauči – na primer to, kako biti bolj velikodušen in radodaren ali kako se nasmehniti in biti prijazen. V vsakem srečanju se skriva nauk.

Takole piše v svoji knjigi Moč prebujenja:

V bistvu sem trdno prepričan, da je vsakdo, ki pride v naše življenje, od neznanca, ki sedi poleg nas na avtobusu, do družinskih članov, naš učitelj. Ključno je, da se postavimo v vlogo učenca, ki se želi naučiti tega, kar nas učijo drugi. Ko na življenje gledamo tako, kar pomeni, da nismo snob, da se nimamo za boljše od drugih, se odpremo vodstvu vesolja.

Za primer vzemimo staro gospo, ki se v stari katrci vozi pred vami štirideset kilometrov na uro in komaj vidi čez volan. Ta gospa je božji dar. Nehati se morate jeziti nanjo zaradi tega, kar je, in razumeti, da počne natanko to, kar mora in zmore. Tu je zato, da vas nauči nečesa zelo pomembnega. V trenutku, ko ste tik pred tem, da bi se razjezili in jo prehiteli (in morda celo povzročili prometno nesrečo), vas uči: Moraš se upočasniti. Sprosti se.

V tem članku pa odkrijte 13 življenjskih modrosti Wayna W. Dyerja

Sprejmite druge, kakršni so

Ko pričakujete, da bo svet tak, kot hočete vi, namesto da ga častite in cenite takšnega, kot je, ste zatopljeni v sovraštvo in zagrenjenost – pa tudi v vse druge negativne občutke, ki vas navdajajo, ko se trudite spremeniti druge ali ko ne odobravate sveta, kakršen je. S tem ves čas živite, zato lahko drugim dajete samo to. Zaradi tega ste še bolj pod stresom, vaš srčni utrip je hitrejši, pojavijo se številne telesne bolezni.    

Vse, kar se zgodi, je del božanskega načrta

Zatorej nikomur ne dovolite, da vlada božanskemu delu vas samih, inteligenci, ki preveva vaše telo in vas dela človeške. Sebe vidite kot del celote, povezan z njo, ne kot žrtev. Zapomnite si, da je vse, kar se zgodi, del popolnosti božanskega načrta.

To védenje je zelo prijetno. Ne odvzame vam sposobnosti sprejemanja odločitev; odvzame pa vam potrebo, da bi bil svet tak, kot bi po vašem moral biti. Najpomembnejše je, kako stvari vidite in jih procesirate. Če v vsakomer vidite učitelja, ste vedno odprti za učenje.

Tudi tisti, ki vam povzročajo jezo in frustracije, ki se vam zdijo ozkosrčni tirani, vas lahko naučijo dragocenih lekcij. Družba nas je naučila, da so ti ljudje slabi in da bi se morali do njih vesti sovražno ali jih vsaj ignorirati. Toda naučil sem se, da imajo vsi, ki jih srečamo, namen. Ne moremo biti prebujeni, imeti višje zavesti ali biti pristno svobodni, če verjamemo, da so del božanskega načrta samo stvari, ki so nam všeč in jih odobravamo. Ne, vse je del božanskega načrta, pika. Ni treba, da nam je nekaj všeč ali da to razumemo, da bi to bilo del božanskosti.

Ne privlačite v življenje, kar si želite, temveč privlačite to, kar ste! Več si preberite tukaj.

Vsako srečanje je priložnost, da napredujete

Če se ozrete na trenutke, ko ste sami dosegli višjo duhovno raven, boste odkrili, da ste pred tem pogosto doživeli kak padec, na primer ločitev, bankrot ali nenadno bolezen. To pa ne drži le za vsakega posameznika, ampak tudi za človeštvo kot celoto. Zelo pogosto nas težave in spori, ki jih doživljajo narodi, učijo, kako preseči sedanji način razreševanja nesoglasij.

Vsak padec, ki ste ga doživeli, in vsak ozkosrčen tiran, ki ste ga spoznali, sta v resnici priložnost, da duhovno napredujete. Vaš ego ve, da imate, ko padete, možnost spoznati boga. Takrat odkrijete višji del sebe, ega pa je strah tega, da bi spoznali svoj višji jaz ali boga.

Prepričan sem, da boste, če boste svoje življenje preučili s te nove perspektive, videli, kako je bil vsak padec v resnici energijski sunek, ki vas je pognal na višjo raven zavedanja. Zatorej predlagam, da ozkosrčnih tiranov, ki jih boste odslej srečevali, ne dojemate kot nekoga, ki ga je treba ignorirati ali se nanj jeziti, temveč se vprašate: »Kako lahko to uporabim za ustvarjanje energije, ki mi bo pomagala duhovno napredovati?« To je izjemno starodavno znanje, ki ga lahko uporabimo vsi.

Povzeto po knjigi Moč prebujenja

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije