"Potica mafini" so enostavnejša in hitrejša različica običajne potice.
Bliža se velika noč, s tem pa tudi številne dobrote na naših mizah. Pirhi, hren, pinca... Seveda pa ne sme manjkati tudi potica. Kaj pa, če za pripravo te tradicionalne sladice nimate časa ali se vam preprosto ne ljubi pripravljati zakompliciranih jedi?
Za vas imamo rešitev: pripravite slastne "potica" mafine, ki so enako okusni, kakor običajna potica, obenem pa bolj enostavni za pripravo. Ker testa ni potrebno mesiti in vzhajati, bodo te "mini potičke" pripravljene v manj kot 1 uri.
View this post on Instagram
Recept za "potica" mafine
Suhe sestavine:
- pirina moka, polnozrnata – 240 g
- pecilni prašek – 2 žlički
- soda bikarbona – ½ žličke
- rjavi sladkor – 3 žlice
- kurkuma – ½ žličke
- sol – majhen ščepec
Mokre sestavine:
- banane, zrele – 2 manjši
- arašidovo maslo – 1 žlica
- rižev napitek – 240 ml
Orehovo polnilo:
- orehi, mleti – 200 g
- rjavi sladkor – 2 žlici
- arašidovo maslo – 1 žlica
- kakav - 1 zvrhana žlica
- rum – 1 žlica
- limonina lupina – ½ žličke
- rižev napitek – 150 ml
Postopek:
- Najprej pripravimo vse sestavine. Suhe sestavine stresemo v skledo in premešamo. Sestavine za orehovo polnilo stresemo v ločeno skledo in dobro premešamo. Mokre sestavine zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom.
- Pripravimo “testo”. K suhim sestavinam dodamo mokre sestavine in vse skupaj dobro premešamo.
- V modelčke za muffine najprej dodamo žlico “testa”, nato žlico orehovega polnila in na koncu spet žlico “testa”. “Testo” na vrhu razporedimo tako, da objame polnilo.
- Imamo dve opciji. Ali polnilo pustimo v žepku, ali pa ga s palčko oziroma z ročajem od žlice premešamo, da dobimo “vrtinec” in da prepletemo polnilo s testom, podobno kot pri potici. S palčko naredimo nekaj krogov od zunaj proti sredini.
- Mafine pečemo 25 minut v ventilacijski pečici pri temperaturi 200°C. Ko so pečeni, jih odstranimo iz pečice, počakamo, da se nekoliko ohladijo, in postrežemo. Po želji po vrhu posujemo še nekaj sladkorja v prahu.
Poglejte si še: