Zakaj je dobro biti v razmerju z nekom, ki obiskuje PSIHOTERAPIJO?

Ko sem se spustila v razmerje z osebo, ki obiskuje terapijo, sem resnično spoznala vse prednosti tega, da oba tako zelo delava na sebi.

Zakaj je dobro biti v razmerju z nekom, ki obiskuje PSIHOTERAPIJO? (foto: profimedia) profimedia
8. 8. 2022

Psihoterapija je že vrsto let pomemben del mojega življenja. Nekoč sem mislila, da se ne bi mogla podati v razmerje z nekom, ki, tako kot jaz, obiskuje terapijo. Prepričana sem bila, da bi bila oba preveč nestabilna, da bi ustvarila zdrav odnos.

A trenutno sem v razmerju z nekom, ki prav tako obiskuje psihoterapijo in to je najbolj zdrav odnos, ki sem ga kadarkoli imela.

Ko sem spoznala svojega trenutnega partnerja, nisem vedela, da obiskuje terapijo. Ko sva se dovolj zbližala, sva izvedela, da jo oba obiskujeva. Sprva sem bila zaskrbljena, a ker sem bila že precej navezana, sem previdno nadaljevala z razmerjem.

Pozitivne plati najine situacije so se pokazale takrat, ko je prišlo do prvih težav. Ugotovila sem, da se s pomočjo terapije oba obnašava veliko bolj zrelo ter do nesporazumov pristopava z večjim razumevanjem in jasnostjo.

Ko sva se prvič sprla, sem bila kar malo šokirana nad tem, kako sva oba ostala spoštljiva. Nobenih igric, nobenih izpadov jeze, nobene "tihe maše". Samo dva odrasla, zrela posameznika, ki si želita skupaj poiskati rešitev.

Morda ob tem mislite, da so vsi pari na začetku razmerja bolj strpni in razumevajoči in tudi jaz sem razmišljala tako. A konflikt za konfliktom se je vsakič znova izkazalo, da sva zaradi psihoterapije resnično boljša partnerja.

Odkar sem v razmerju z osebo, ki obiskuje psihoterapijo, sem prišla do pomembnih spoznanj.

Izboljšanje sebe izboljšuje odnose

Preden sem sama pričela s terapijio, sem bila nestabilna in jezna na svet. Imela sem težave z zaupanjem, zaradi česar je bilo praktično nemogoče, da bi sploh s kom vzpostavila intimen odnos.

Po terapiji sem postala veliko bolj pomirjena sama s seboj, s tistimi okoli sebe in s svojo situacijo. Če sprejmete sebe, ste potem bolj pripravljeni odpreti se drugim, ker imate manj strahu pred zavrnitvijo.

Ljudje na terapiji imajo boljše komunikacijske sposobnosti

Vem, da je krivično tako posploševati, a po mojih izkušnjah je res. S pomočjo terapije se naučimo, kako bolje komunicirati z drugimi, kako jasno izraziti svoje potrebe in kako obenem ostati spoštljivi.

Zdaj, ko se s partnerjem zapleteva v spor, ga lahko neposredno obravnavava in rešiva. Ti konflikti naju zbližujejo in nama omogočajo, da se spoznava še na globlji ravni.

Terapevt je lahko mediator

Terapija za pare je odlično orodje, s katerim lahko zgladite svoje spore in bolje razumete partnerja, a vsak, ki je že kdaj obiskal samostojno terapijo, lahko potrdi, da ima tudi ta podoben učinek.

Terapevti sprejemajo naše mnenje ter nas obenem izzivajo, da vidimo še druge perspektive. Pomagajo nam, da vidimo širšo sliko in bolje razumemo tako sebe, kakor tudi partnerja.

Ljudje na terapiji bolje obvladujejo svoje težave

Imeti prostor stran od svojega partnerja, kjer lahko delate s svojo preteklostjo in sedanjostjo, nam nudi zdrav način, da izrazite vse svoje misli in čustva, ne da bi pri tem prizadeli druge.

Terapevt vam bo prisluhnil in vam nato pomagal ugotoviti, kako izraziti svoje misli na zdrav in neškodljiv način.

Če povzamem, je terapija tista, zaradi katere sva oba bolj umirjena ter opremljena za spopadanje z življenjskimi izzivi. Čeprav sem pred leti temu nasprotovala, sem danes prepričana, da moje razmerje ne bi bilo tako uspešno, če ne bi oba delala na sebi.

Danes razumem, da dva človeka na terapiji nista dva bolna človeka, ampak dva zdrava človeka, ki si želita rasti ločeno in skupaj.

Prirejeno po: YourTango