Zakaj mačka leži na vašem prsnem košu?

Mnogi so še vedno prepričani, da mačke niso navezane na ljudi ali pa da niso tako ljubeče, kakor denimo psi. A tudi mačka je lahko človekova najboljša prijateljica, le naklonjenost izkazuje nekoliko drugače.

Zakaj mačka leži na vašem prsnem košu? (foto: shutterstock) shutterstock
15. 3. 2023

Mačje vedenje pa je včasih težko razumeti. Se tudi vaša mačka pogosto uleže na vaš prsni koš, vi pa ne veste, kaj vam s tem želi sporočiti? Preverite, kaj lahko takšno vedenje pomeni.

Ima vas za prijatelja

Mačka se lahko uleže na vaš prsni koš preprosto zato, ker se želi zbližati z vami. S tem vam kaže, da vam zaupa in da se ob vas počuti prijetno in varno.

Označuje "ozemlje"

Morda je vaša mačka teritorialna in svetu želi pokazati, da ste vi "njeni". Tudi v tem primeru bo to lahko pokazala tako, da se uleže na vaš prsni koš.

Ste udobni

Ste že opazili, da vaša mačka išče udobne kotičke v hiši, kjer lahko počiva? Morda je tudi vaš prsni koš eden od teh kotičkov, ki mački zagotavljajo udobje.

Želi občutiti vaš srčni utrip

Mačji mladiči se stisnejo k svoji mami in pomirja jih njen srčni utrip. To lahko mačka kot odrasla počne tudi z vami, vaše srce pa bo najbolje občutila takrat, ko leži na vašem prsnem košu.

Zagotavljate toploto

Mačke so velike ljubiteljice toplih temperatur, zato se rade nastavljajo soncu, obenem pa imajo rade odeje, prenosnike in ostale tople predmete. Tudi vaš prsni koš ima mačka morda rada zato, ker oddaja prijetno toploto.

Mačka se počuti varno

Res je, da mačka morda potrebuje nekoliko več časa, da začne zaupati človeku, a ko spozna, da je ob vas varna, se bo popolnoma sprostila in bo z veseljem v vaši bližini; tudi na vašem prsnem košu.

Želi vas videti

Ko mačka leži na vašem prsnem košu, je najbližje vašemu obrazu. Vaša ljubljenka vas z veseljem opazuje, morda celo občuduje.

Mačka je pod stresom

Da, tudi živali lahko občutijo stres. Ko je mačka pod stresom, bo morda v vas želela poiskati tolažbo ali pomiritev, zato bo legla na vaš prsni koš.

Mačka vam želi pomagati

Čeprav nekateri verjamejo, da so mačke egoistične, temu ni tako. V resnici želijo razveseliti in pomagati svojim ljudem. Če mačka iz vaše telesne govorice zazna, da ste žalostni ali napeti, vas bo želela pomiriti. Zato se bo lahko ulegla tudi na vaš prsni koš in predla.

Mačke ne zaupajo zlahka in do neznancev so lahko nekoliko zadržane. A tudi one se navežejo na svoje lastnike in želijo preživljati čas z njimi - včasih tudi tako, da se uležejo na prsni koš.

Prirejeno po: pawmaw.com

Preberite si več v člankih: