Zakaj nam gre nekdo na živce? Psihologi pravijo, da vam odgovor ne bo všeč

Kaj se dogaja, ko nas nekateri ljudje spravljajo ob živce? Psihologi pravijo naslednje... 

Zakaj nam gre nekdo na živce? Psihologi pravijo, da vam odgovor ne bo všeč (foto: profimedia) profimedia
20. 9. 2022

Lahko se zgodi ob prvem srečanju ali pa še to ne – včasih je dovolj, da osebo opazujemo od daleč in jezi nas vse, od gibov, smeha do načina izražanja.

Pravzaprav celo srečanje ni potrebno, da v sebi začutimo razdraženost in da zabrbota jeza – ker se lahko zgodi tudi ob prebiranju sporočila neke osebe.  

Psihologi pravijo, da obstaja en poseben razlog (ki pa seveda ni edini) in odgovor vam zelo verjetno ne bo všeč.

Pogosto smo razlog mi sami.

V veliko primerih na drugo osebo projiciramo lastne težave, negativna čustva ali notranje konflikte in to nas razdraži bolj, kot je dejansko potrebno. Zaradi nerešenih notranjih konfliktov sprostimo svoje frustracije. 

Ali pa v tej osebi prepoznamo svojo lastnost – ki nam ni všeč in si je ne želimo priznati, celo sramujemo se. 

Za takšnimi reakcijami običajno ne stojijo zlonamerni nameni, temveč gre za zaščitni mehanizem. Nezavedno se ščitimo pred soočenjem s samim seboj, saj na takšno soočenje morda nismo pripravljeni. 

Toda ko si priznate te nezavedne odzive, vam to lahko pomaga bolje razmeti sebe. Saj vemo, da je tlačenje čustev ali zanikanje teh le začasna rešitev. 

Naslednjič, ko vas bo nekdo tako močno frustriral in vam šel na živce brez očitnega razloga, prisluhnite sebi in se vprašajte, kaj vas v resnici moti. Odgovor se, kot pravijo strokovnjaki, pogosto skriva v nas samih. 

Vir: aktivni.si