Zakaj večkrat poljubiti svojo ženo?

Nemški profesor psihologije dr. Arthur Szabo je dve leti zbiral podatke, saj je želel opraviti raziskavo na temo vpliva poljuba moškega svoji ženski, preden se odpravi na delo. Rezultati so pokazali, da so tisti moški, ki so to počeli vsak dan, živeli tudi pet let dlje.

Zakaj večkrat poljubiti svojo ženo? (foto: profimedia) profimedia
16. 9. 2023

Višja produktivnost v službi

Medsebojna naklonjenosti pomenijo veliko. Zato partnerjem majhen poljubček pomeni veliko, pa naj bo to jutranji poljub, poljub pred spanjem in poljub pred odhodom v službo. Raziskava je pokazala, da lahko čisto vsak od naštetih poljubov podaljša življenje. Ugotovili pa so tudi, da poljubi povišujejo produktivnost skozi dan.

Zaradi poljuba tudi višji dohodek?

Raziskava dr. Szabe je pokazala, da lahko ima moški, ki poljubi svojo žensko čisto vsak dan pred odhodom v službo, od 20 do 30 višji dohodek. Prav tako izkoristijo manj bolniških dni in opravljajo višji položaj v podjetju. 

K temu najverjetneje vpliva to, da smo zaradi dobrih in ljubečih odnosov ter medsebojne naklonjenosti srečnejši

Verjetno smo že vsi opazili, da slaba volja vpliva na produktivnost in naše razpoloženje tekom dneva. Poljub pa vsekakor dan polepša. 

Potrjuje tudi znanost

Razmišljanje in raziskavo je potrdila tudi znanost. Ustnice imajo polno živčnih končičev, ki pa so zelo občutljivi. Telo ob poljubu sprošča oksitocin in dopamin, ki povzročata evforijo, zraven pa je vključen tudi serotonin, ki je hormon sreče.

Prav tako pa poljubljanje zmanjšuje raven kortizola, kar pomeni, da se sprostimo. 

VIR: forum.over.net in metropolitan.si