Zakaj ženske izgubijo zanimanje za seks?

Zakaj poročene ženske res manj seksajo, so pojasnili strokovnjaki. 

Zakaj ženske izgubijo zanimanje za seks? (foto: profimedia) profimedia
18. 11. 2022

Čeprav nekatere ženske v resnici pravijo: "Vseeno mi je, če bom še kdaj seksala", jih večina bolj verjetno s tem misli: "Nočem več tako seksati..."

Negativna sporočila, s katerimi so ženske bombardirane vsak dan, so ustvarila ogromne ovire, ki jim preprečujejo, da bi se počutile udobno glede svoje seksualnosti. 

Še vedno je v ženskah žartih ogromno predsodkov in strahov. 

  • Ne bodite preglasne ali preveč ekspresivne
  • Ne bodite "preveč"
  • Ne zanosite
  • Fantje vas ne bodo imeli radi, če …
  • Vaše telo ni dovolj lepo

Tudi ženske, ki vedo, da ne bi smele sprejeti teh negativnih sporočil, ki so jih slišale med odraščanjem, lahko ta še vedno vplivajo nanje.

Mnoge ženske imajo občutljiv spolni nagon. Če so utrujene, prezasedene s službenim projektom in vsemi opravili, pod stresom ali se slabo počutijo, bodo težko našle v sebi zanimanje in energijo za seks. 

Pogosta izkušnja občutljivih ljudi je, da se želja po spolnosti pojavi po vznemirjenju oz. vzburjenju. To je normalno. To pomeni, da je potrebno spremeniti vprašanje iz "ali se počutim vzburjeno?" v "ali sem odprta za fizični stik?"

Mediji, ki so glavni ponudniki spolne vzgoje, samo prikazujejo nekakšno spontano spolno željo, ki se pojavi kar sama od sebe. Posledica današnjega odraščanja mnogih žensk pa je, da spolnost ni bila odvisna od njih in njihovega spolnega užitka.

Zaradi nezadostnih informacij o spolnosti je veliko mladih žensk pogosto prepuščenih, da uporabijo le to, kar so se naučile iz svojih izkušenj z moškimi. Če se moški na začetku fizičnega srečanja samo potopijo v svoje erogene cone, potem mora biti to očitno način ljubljenja. 

Spremenite torej kontekst. Kaj lahko naredite, da se počutite odprte za fizični dotik? Namesto da rečete: "nisem pri volji", se poskusite vprašati: "kaj bi me lahko razvedrilo in sprostilo?"

Morda pogovor, ki vam bo pomagal, da boste manj pod stresom, skupni kozarec vina ali skodelica čaja, masaža stopal, topla kopel, to, da vaš partner pomije posodo in spravi otroke spat.

Ko razumemo željo po odzivu in kako deluje, to razblini mit, da ženske v zakonu izgubijo zanimanje za seks.

Prijeten seks se zgodi kadarkoli, če je upoštevano obojestransko zadovoljstvo, piše Večernji.hr.