Zbolevanje je kompleksen proces in ga ne moremo razumeti le kot posledico stika z virusom

Zaenkrat niti filozofija niti religijske institucije še niso ponudile konsistentnih odgovorov na vprašanja, kaj nas je pripeljalo do takšnih razsežnosti epidemije in kakšne duhovne izzive ta postavlja pred posameznika in družbo. 

Zbolevanje je kompleksen proces in ga ne moremo razumeti le kot posledico stika z virusom (foto: profimedia) profimedia
14. 1. 2022

O tem pogosteje razpravljajo pisci s področja nove duhovnosti. Ena od njih je Erika Žagar, astrologinja in avtorica knjige Natalna astrologija v luči znanstvenih preverjanj, obenem pa univerzitetna diplomirana psihologinja, psihoterapevtka in diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok.

Človeštvo se je z epidemijami v preteklosti srečalo že ničkolikokrat. Se vam zdi, da se je na novo bolezen odzvalo kaj bolj zrelo ali pa spet ponavlja staro lekcijo?

Žal z določenimi odzivi na trenutno krizo nisem zadovoljna. Tu ne mislim na zdravstveno oskrbo obolelih, solidarnost ali vzajemno pomoč, ampak na bolj poglobljen kolektiven uvid v duhovno in psihološko ozadje epidemije. Ta uvid zelo pogrešam. Želela bi si, da bi k njem spodbujali tudi mediji. Ti pa še kar naprej govorijo zgolj o simptomatiki – torej o tem, koliko je obolelih in mrtvih in kako se zaščititi pred okužbo. Ponavlja se torej konvencionalno materialistično razumevanje, da smo ljudje le fizična bitja, podvrženi nekim slučajnim virusom, ki napadejo naše telo kar tako, brez razloga. To seveda ne drži. Vse, kar fizično biva na tem planetu, je namreč nekakšen simbolen svet, ki ga opredeljujeta duhovna in psihološka komponenta. Zbolevanje je tako kompleksen proces, da ga ne moremo razumeti le kot posledico stika z virusom. 

Upam pa, da bomo iz krize izšli preobraženi: da se bomo naučili ustaviti in si vzeti čas, da se ozremo naokoli, da bomo življenje začeli ceniti povsem na novo. Stresno očiščenje nakopičene karme vedno prinese zanosen nov začetek. Le upamo lahko, da pridobljenega ne bomo spet prehitro zapravili v brezumnem hlastanju ega.

Odlomek iz intervjuja: DUHOVNI IZZIVI epidemije (intervju z astrologinjo Eriko Žagar)